​Στα ανοικτά των νότιων ακτών της Νότιας Κορέας έγινε το ναυάγιο του πλοίου Sewol, την Τετάρτη που μας πέρασε, στο οποίο 29 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ ακόμη 273 επιβαίνοντες αγνοούνται.

Ο 52χρονος πλοίαρχος Λι Τζουν Σέοκ συνελήφθη με την κατηγορία ότι δεν ��ήτησε την εκκένωση του πλοίου αμέσως μόλις αυτό ακινητοποιήθηκε, μετά την πρόσκρουση. Στην κατάθεση του δήλωσε ότι καθυστέρησε την εκκένωση του πλοίου εξαιτίας της θαλασσοταραχής και της απουσίας σωστικών σκαφών.
«Εκείνη την ώρα (στη διάρκεια των 40 λεπτών μετά την πρόσκρουση), δεν είχαν φτάσει τα σωστικά σκάφη. Δεν υπήρχαν ούτε ψαροκάικα ούτε άλλα σκάφη για να βοηθήσουν», είπε χαρακτηριστικά με κατεβασμένο το κεφάλι και πρόσθεσε:
«Τα ρεύματα ήταν ισχυρά και τα νερά πολύ κρύα στο σημείο εκείνο. Σκέφτηκα ότι οι επιβάτες θα παρασύρονταν και θα αντιμετώπιζαν δυσκολίες αν εκκένωναν το πλοίο άτακτα, χωρίς σωσίβια. Το ίδιο θα ίσχυε κι αν είχαν σωσίβια».
Ο 52χρονος πλοίαρχος είναι αντιμέτωπος με πέντε κατηγορίες, μεταξύ αυτών αμέλεια, παραβίαση του δίκαιου της θάλασσας, ενώ κατηγορείται και επειδή ήταν από τους πρώτους που απομακρύνθηκαν από το πλοίο την ώρα που οι επιβάτες εξακολουθούσαν να είναι παγιδευμένοι και κινδύνευαν.
Οι 476 επιβάτες έλαβαν εντολή να μην μετακινηθούν από τη θέση τους για περισσότερα από 40 λεπτά, σύμφωνα με τις μαρτυρίες κάποιων από τους διασωθέντες.
Το Sewol μετέφερε 476 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων 352 μαθητές ενός λυκείου της νότιας Σεούλ που βρίσκονταν σε σχολική εκδρομή. Ο υποδιευθυντής του σχολείου, που διασώθηκε, βρέθηκε χθες Παρασκευή απαγχονισμένος. Κανένας ζωντανός δεν έχει βρεθεί από το πρωί της Τετάρτης. Οι 174 επιζήσαντες περισυνελέγησαν πολύ γρήγορα μετά το ναυάγιο στη θάλασσα, ή την ώρα που πηδούσαν από το πλοίο.