​Αγριεύουν τα πράγματα στην Ουκρανία, καθώς άγνωστοι μοίρασαν φυλλάδια στο Ντόνετσκ, με τα οποία καλούν τους Εβραίους κατοίκους να δηλωθούν στις νέες φιλορωσικές αρχές, προειδοποιώντας τους ότι αν δεν το κάνουν θα υπάρξουν συνέπειες.

Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα YnetNews, τα φυλλάδια αυτά καλούν τους Εβραίους από 16 ετών και πάνω που ζουν στο Ντόνετσκ να υποβάλουν πλήρη λίστα με όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία, αλλιώς θα κινδυνεύσουν με απέλαση, αφαίρεση υπηκοότητας και κατάσχεση της περιουσίας τους.

Κανείς δεν γνωρίζει ποιος τύπωσε τα συγκεκριμένα φυλλάδια, τα οποία είναι γραμμένα στη ρωσική γλώσσα και φέρουν τα σύμβολα της Ρωσίας και της νεοσύστατης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ.

ukraine18n-6-web.jpg

Εκπρόσωπος πάντως των φιλορώσων στην περιοχή χαρακτήρισε τα φυλλάδια αυτά απάτη και μια ακόμα προσπάθεια να αμαυρωθεί η εικόνα τους στο εξωτερικό.

«Δεν ζητήσαμε ποτέ τέτοιο πράγμα από τους Εβραίους, δεν έχουμε τίποτα εναντίον τους», δήλωσε ο Κιρίλ Ρουντένκο, εκπρόσωπος της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ».

Άμεση ήταν η αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, ο οποίος δήλωσε:

«Εν έτει 2014, ύστερα από τόσα ταξίδια που διανύσαμε στην ιστορία, τέτοιες απειλές δεν είναι απλά απαράδεκτες. Είναι γελοίες».

Η Ουάσινγκτον προσπαθεί να εντοπίσει ποιος κρύβεται πίσω από την εκτύπωση των συγκεκριμένων φυλλαδίων, ενώ, η εβραϊκή κοινότητα στην Ουκρανία είναι θορυβημένη, αφού έχει δεχθεί αρκετές επιθέσεις από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησαν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.