​Σε συμφωνία κατέληξε η τετραμερής Σύνοδος που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Μεγάλη Πέμπτη στην Γενεύη για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης.

Ουάσιγκτον και Μόσχα συμφώνησαν να συνταχθεί ένα κοινό έγγραφο, το οποίο θα καλεί σε άμεση έναρξη εθνικού διαλόγου μέσα στο πλαίσιο της συνταγματικής διαδικασίας.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, σε συνέντευξη τύπου δήλωσε ότι οι τέσσερις πλευρές συμφώνησαν πως η κρίση στην Ουκρανία πρέπει να επιλυθεί από τους ίδιους του Ουκρανούς, αλλά και ότι το Κίεβο θα πρέπει να ξεκινήσει αμέσως διάλογο με τις επιμέρους επαρχίες για να λυθούν τα εκκρεμή ζητήματα.

«Ανάμεσα στα βήματα που πρέπει να πραγματοποιηθούν περιλαμβάνεται ο αφοπλισμός όλων των παράνομων ομάδων και η επιστροφή στις αρχές όλων των κτιρίων. Θα προκηρυχθεί αμνηστία σε όλους τους διαδηλωτές, εκτός από αυτούς που διέπραξαν ειδεχθή εγκλήματα», είπε ο κ. Λαβρόφ.

Σύμφωνα με τον Ρώσο ΥΠΕΞ, την εποπτεία θα αναλάβει ο ΟΑΣΕ, ο οποίος θα πρέπει να κάνει ότι μπορεί για να επιλυθεί η κρίση. Πρόσθεσε μάλιστα ότι η Ρωσία θα στηρίξει το έργο του οργανισμού, τονίζοντας ότι δεν είναι στις προθέσεις της να στείλει στρατιώτες στην Ουκρανία.

Την συμφωνία επιβεβαίωσε και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, προειδοποίησε όμως ότι το έργο δεν έχει τελειώσει μέχρι να εφαρμοστεί η συμφωνία. Προειδοποίησε τέλος ότι οι καταλήψεις κτιρίων στις πόλεις Σλάβιανσκ και Ντόνετσκ θα προκαλέσουν την απάντηση της Δύσης.