Φουντώνει το κλίμα του εμφυλίου πολέμου στην Ουκρανία μετά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που γίνονται σε διάφορες πόλεις. Σύμφωνα με τα ξένα μέσα, 6 τεθωρακισμένα εισέβαλαν στην πόλη Σλάβιανσκ έχοντας προτάξει ρωσικές σημαίες και φέροντας το έμβλημα των αυτονομιστών.

αρχείο λήψης (1).jpg

Περίπου 100 οπλισμένοι άνδρες που φαίνεται να είναι φιλορώσοι, σύμφωνα με μαρτυρίες γηγενών, κάθονταν πάνω στα τανκς, τα οποία σταμάτησαν στο δημαρχείο, το οποίο είναι εδώ και μέρες υπό τον έλεγχο των ανταρτών.

αρχείο λήψης (2).jpg

Στο δεύτερο τεθωρακισμένο, μάλιστα, υπήρχε το έμβλημα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ, την οποία διακήρυξαν οι αντάρτες την περασμένη εβδομάδα και το οποίο η Ουκρανική κυβέρνηση βλέπει ως το πρώτο στάδιο για την προσπάθεια «αποχώρησης» της περιοχής από την Ουκρανία και της προσάρτησής της στη Ρωσία.

αρχείο λήψης (4).jpg

Σύμφωνα με πληροφορίες, όταν τα οχήματα έκαναν την εμφάνιση τους στη πόλη, οι ένοπλοι χαιρετούσαν τον κόσμο, ο οποίος τους υποδέχτηκε σαν ήρωες, φωνάζοντας: «Μπράβο» και «Ρωσία, Ρωσία».

αρχείο λήψης (3).jpg

Την ίδια στιγμή, στην περιοχή Λουχάνσκ, στα ανατολικά της χώρας, δύο ουκρανοί στρατιώτες αιχμαλωτίστηκαν από ενόπλους και οδηγήθηκαν προς άγνωστη κατεύθυνση απο εξτρεμιστές, σύμφωνα με το Ουκρανικό Υπουργείο Άμυνας. Το περιστατικό συνέβη σε αυτοκινητόδρομο κοντά στην πόλη Κράσνι Λουτς.

αρχείο λήψης.jpg

Όλα αυτά ανάγκασαν τον πρωθυπουργό της χώρας, Αρσένι Γιατσενιούκ, να προβεί σε δηλώσεις μια ημέρα πριν τη διάσκεψη της Γενεύης, που θα προσπαθήσει να βρει διπλωματική λύση στην κρίση. Ο πρωθυπουργός δήλωσε: “Αυτό που συμβαίνει σήμερα αποτελεί ��ίνδυνο για την Ευρώπη και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι σαφές ότι οι γείτονές μας οι Ρώσοι αποφάσισαν να υψώσουν ένα νέο «τείχος του Βερολίνου» και επιδιώκουν την επιστροφή στον ψυχρό πόλεμο. Η ρωσική κυβέρνηση πρέπει να ανακαλέσει τις ομάδες των ��νταρτών, να καταδικάσει τους τρομοκράτες και να τούς ζητήσει να εγκαταλείψουν τα κτίρια που έχουν καταλάβει. Αυτό θα κάνει η Ρωσική Ομοσπονδία, εάν ενδιαφέρεται για τη σταθεροποίηση της κατάστασης, πράγμα για το οποίο έχω πολλές αμφιβολίες.”