​Υπό έλεγχο τέθηκε η μεγάλη καταστροφική φωτιά που ξέσπασε στο λιμάνι της κεντρικής Χιλής το Σαββατοκύριακο και στοίχισε τη ζωή σε 15 άτομα, ενώ κατέκαψε χιλιάδες στρέμματα στο πέρασμά της.

fotia1.jpg

Σύμφωνα με την πυροσβεστική έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς, όμως υπογραμμίζεται ότι πρέπει να δημιουργηθούν αντιπυρικές ζώνες, ώστε να μην εξαπλωθεί η φωτιά σε καλλιέργειες σε περίπτωση που ενισχυθούν οι άνεμοι.

Πάντως στο πλευρό των πυροσβεστών είναι και ο καιρός, αφού σύμφωνα με το δελτίο καιρού οι άνεμοι τη Μεγάλη Τετάρτη θα εξασθενήσουν διευκολύνοντας την κατάσβεση.

fotia2.jpg

Ανοιχτό πάντως αφήνει η πυροσβεστική το ενδεχόμενο να επιχειρούν στην περιοχή μέχρι τις αρχές Μαΐου, ώστε να σβηστούν και οι τελευταίες εστίες της φωτιάς.

Ο υπουργός Εσωτερικών πάλι της Χιλής, Ροντρίγκο Πεναϊλίγιο προειδοποίησε ότι ο αριθμός των νεκρών ενδέχεται να αυξηθεί.

fotia3.jpg

Περισσότεροι από 11.000 άνθρωποι έμειναν άστεγοι, περίπου 2.500 σπίτια καταστράφηκαν και 11.400 στρέμματα γης απανθρακώθηκαν. Ευτυχώς το ιστορικό κέντρο της πόλης του Βαλπαραΐσο, μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτικής Κληρονομιάς, έμεινε άθικτο από την πυρκαγιά.