​Σοκαρισμένη είναι η κοινή γνώμη στο Λανκασάιρ, με την είδηση ότι ένας αστυνομικός έκανε ηλεκτροσόκ σε έναν ύποπτο, λέγοντάς του ότι θα τον κάνει να λάμπει στο σκοτάδι και παρ’ όλ’ αυτά δεν θα του ασκηθεί καμία πειθαρχική δίωξη.

Δεν φαίνεται όμως να ήταν τόσο τυχερός ο αστυνομικός επιθεωρητής που δεν έγραψε την αναφορά αφότου έδωσε την άδεια στον αστυνομικό για να κάνει το ηλεκτροσόκ και ο οποίος θα έχει μια πειθαρχική ποινή από την Επιτροπή Παραπόνων της Αστυνομίας.

fylaki1.jpg

Η εποπτική αυτή αρχή κλήθηκε να ερευνήσει δύο περιστατικά που έγιναν το 2012 σε δύο κρατούμενους μέσα στα κελιά τους γιατί αρνήθηκαν να γδυθούν για να υποβληθούν σε σωματική έρευνα.

Και στις δύο περιπτώσεις η επιτροπή έκρινε δικαιολογημένη την χρήση ηλεκτροσόκ γιατί οι άνδρες ήταν επικίνδυνοι.

Όμως ο αστυνομικός επιθεωρητής δεν κατέγραψε σωστά τα περιστατικά στο βιβλίο συμβάντων, οπότε και θα τιμωρηθεί γι’ αυτό.

fylaki2.jpg

Το πρώτο περιστατικό συνέβη τον Σεπτέμβριο του 2012, όταν ένας κρατούμενος αρνήθηκε να γδυθεί και είπε στους αστυνομικούς:

«Να πάτε να γ@μηθείτε, όποιος μπει μέσα στο κελί μου θα το μετανιώσει».

Μάλιστα όπως κατέθεσε ο αστ��νομικός έκανε μια κίνηση σαν να ετοιμάζεται να του επιτεθεί, οπότε εκείνος πυροδότησε το ηλεκτροσόκ για να αμυνθεί.

Το υλικό όμως που κατέγραψε το κύκλωμα κλειστών καμερών δεν δείχνει καμιά απειλητική διάθεση από την πλευρά του κρατουμένου.