​Η 15η Απριλίου είναι μια μέρα πένθους στην Βοστώνη. Ένα χρόνο μετά από την βομβιστική επίθεση κατά τη διάρκεια του μαραθωνίου, η πόλη τιμά τη μνήμη των θυμάτων!

;'.jpg
Η τρομοκρατική επίθεση είχε κοστίσει την ζωή τριών ανθρώπων μεταξύ των οποίων ένα 8χρονο παιδί και τραυματίζοντας 264 άτομα, συμμετέχοντες και παριστάμενους.

Δύο βόμβες τοποθετημένες σε χύτρες ταχύτητας εξερράγησαν σχεδόν ταυτόχρονα κοντά στην γραμμή του τερματισμού λίγο πριν από τις 3 το μεσημέρι σκορπώντας τον πανικό!

Οι βόμβες κρυμμένες σε σακίδια είχαν τοποθετηθεί από δύο μουσουλμάνους τσετσένους αδελφούς οι οποίοι εντοπίστηκαν λίγες ημέρες αργότερα.

Ο μεγαλύτερος από τους δράστες ο 26χρονος Ταμερλάνος Τσαρνάεφ, σκοτώθηκε στις 19 Απριλίου μετά από καταδίωξη της αστυνομίας, ενώ ο 20χρονος αδελφός του, Ντζοκχάρ συνελήφθη σοβαρά τραυματισμένος, λίγες ώρες αργότερα.

190413144716_6772.jpg
Η δίκη του νεαρού τσετσένου έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 3 Νοεμβρίου, ενώ αντιμετωπίζει τη θανατική ποινή.

«Η Τρίτη θα είναι ημέρα μνήμης για την περυσινή τραγωδία. Για εμάς όμως, είναι συγχρόνως και πηγή υπερηφάνειας, γιατί μέσα από εκείνο το γεγονός η πόλη μας κατάφερε να αποδείξει σε ολόκληρη την ανθρωπότητα ότι αποτελεί μια κοινότητα ισχυρή και ενωμένη», δήλωσε ο κυβερνήτης της πολιτείας της Μασαχουσέτης Ντιβάλ Πάτρικ.

Στις 12 το μεσημέρι τοπική ώρα, ο κυβερνήτης, ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζον Μπάιντεν, ο νυν δήμαρχος της πόλης Μάρτιν Γουόλς και ο πρώην δήμαρχος (εν ενεργεία την ημέρα της επίθεσης) Τόμας Μενίνο παρέστησαν σε εκδήλωση μνήμης για τα θύματα στο Συνεδριακό Κέντρο της Βοστώνης. Στις 2.30 μ.μ., 40 λεπτά πριν την ώρα που έσκασε η βόμβα, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στους δημόσιους χώρους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο φετινό μαραθώνιο, που γίνεται την επόμενη Δευτέρα, ο αριθμός όσων έχουν δηλώσει συμμετοχή έχει ήδη πολλαπλασιαστεί.

Ωστόσο, τα μέτρα ασφαλείας θα είναι δρακόντεια ειδικά εκείνη την ημέρα. Τουλάχιστον 3.500 αστυνομικοί στους δρόμους από τους οποίους θα περάσει ο Μαραθώνιος σε μ��α ακτίνα 42 χιλιομέτρων. Στους πολίτες θα απαγορεύεται να μεταφέρουν σακίδια σε όλη την ακτίνα του Μαραθωνίου και τους γύρω δρόμους, καθώς εκεί μέσα είχαν κρύψει τις βόμβες οι τρομοκράτες.

Οι αρχές προειδοποιούν τους κατοίκους και τους επισκέπτες ότι θα υποβληθούν σε εξονυχιστικούς ελέγχους.