Τρία άτομα, ανάμεσά τους ένας 14χρονος, σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς σε δύο ξεχωριστές εβραϊκές εγκαταστάσεις στο Κάνσας. Οι πρώτες πληροφορίες δείχνουν προς την κατεύθυνση του ρατσιστικού κινήτρου, καθώς ως δράστης φέρεται πρώην υψηλόβαθμο μέλος της ρατσιστικής Κου Κλουξ Κλαν.

«Είναι π��λύ νωρίς ακόμη για να χαρακτηρίσουμε το είδος του εγκλήματος» είπε ο Ντάγκλας κατά τη διάρκεια συνέντευξη Τύπου, όταν ρωτήθηκε αν πρόκειται για μια αντισημιτική πράξη. «Προφανώς όμως με μια τέτοια πράξη βίας κατά δύο εβραϊκών κέντρων, τίθεται αυτό το ερώτημα» συμπλήρωσε ο αστυνομικός διευθυντής.

Οι τελευταίες πληροφορίες που επικαλείται το Associated Press αναφέρουν πως η αστυνομία θεωρεί δράστη τον 73χρονο Φρέιζερ Γκλεν Κρος. Ο Κρος είχε παλιότερα και τον τίτλο του «μεγάλου δράκοντα» στους «ιππότες της Καρολίνα» της ρατσιστικής Κου Κλουξ Κλαν.

Τη Δευτέρα, σημειώνεται, ξεκινά το εβραϊκό Πάσχα.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, κατά τη σύλληψή του ο δράστης ακούστηκε να φωνάζει « Χάιλ Χίτλερ» αλλά ο επικεφαλής της τοπικής αστυνομίας αρνήθηκε να επιβεβαιώσει αυτές τις πληροφορίες και το κίνητρο της δολοφονίας.


Το περιστατικό συνέβη περίπου στις 13:00 τοπική ώρα (21:00 ώρας Ελλάδας της Κυριακής) στο πάρκινγκ του εβραϊκού κοινοτικού κέντρο. Ο 73χρονος, ένας γενειοφόρος λευκός άνδρας, πυροβόλησε αρχικά δύο ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένου και ενός εφήβου.

Το ένα από τα θύματα πέθανε επί τόπου και το άλλο στο νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε.
Σύμφωνα με το ραβίνο Μαντλ Χέρμπετ, εφημέριο της συναγωγής στο Όβερλαντ Παρκ ο άντρας πριν ανοίξει πυρ ρώτησε αν οι άνθρωποι στο πάρκινγκ ήταν Εβραίοι.

Ο ύποπτος στη συνέχεια πήρε το αυτοκίνητό του και πήγε σε έναν οίκο ευγηρίας κοντά στο σημείο του διπλού φονικού, στην περιοχή Βίλατζ Σαλόμ, όπου σκότωσε μια ηλικιωμένη γυναίκα. επιθεση,