​Χωρίς αποτέλεσμα, μετά τις ανταλλαγές κατηγοριών, ολοκληρώθηκε η νυχτερινή έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την αναζωπυρωθείσα ουκρανική κρίση, λίγες ώρες πριν εκπνεύσει το τελεσίγραφο του Κιέβου στους φιλορώσους ενόπλους που έχουν καταλάβει κυβερνητικά κτίρια στις ανατολικές επαρχίες της χώρας.


Για υποκίνηση των ταραχών κατηγόρησαν τη Ρωσία οι χώρες της Δύσης στο Συμβούλιο, ουδέτερη στάση κράτησε η Κίνα, περιοριζόμενη να καλέσει σε «αυτοσυγκράτηση όλες τις πλευρές».

«Το αίμα έχει ήδη ρεύσει και πρέπει να αποφευχθεί η περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης», προειδοποίησε ο Ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, Βιτάλι Τσούρκιν. Ζήτησε δε από τους δυτικοευρωπαίους και τις ΗΠΑ να ασκήσουν πιέσεις στις αρχές του Κιέβου ώστε «να σταματήσει η χρήση βίας κατά του ουκρανικού λαού και να αρχίσει ένας πραγματικός διάλογος».

«Είναι η Δύση που θα καθορίσει εάν μπορεί να αποφευχθεί ο εμφύλιος πόλεμος στην Ουκρανία» πρόσθεσε ο κ. Τσούρκιν.
Από την άλλη, η εκπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Σαμάνθα Πάουερ κατήγγειλε την «παραπληροφόρηση και τη ρωσική προπαγάνδα» και κατηγόρησε τη Ρωσία ότι έχει προκαλέσει μια «ενορχηστρωμένη προσπάθεια για να δημιουργήσει αστάθεια» στην ανατολική Ουκρανία.
13887794.jpg
Τα πρόσφατα γεγονότα στην περιοχή «είναι ένα πιστό αντίγραφο από τις τακτικές που χρησιμοποιήθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις στα πρώτα στάδια της κρίσης στην Κριμαία» υποστήριξε η κ. Πάουερ και πρόσθεσε: «Ξέρουμε ποιος είναι πίσω από αυτό, μόνο η Ρωσία είναι σε θέση να προβεί σε μια τέτοια ενέργεια στην περιοχή».

Σύμφωνα με τον Βρετανό πρέσβη Μαρκ Λάιαλ Γκράντ, οι εξελίξεις προκαλούν «μια επικίνδυνη κλιμάκωση σε μια ήδη επικίνδυνη κατάσταση». Όπως είεπε, «η Ρωσία και πάλι παρεμβαίνει άμεσα στις εσωτερικές υποθέσεις της Ουκρανίας χρησιμοποιώντας προσχήματα και τη στρατιωτική ισχύ».

Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση στη Μόσχα να αποσύρει τους περίπου 40.000 στρατιώτες της από τα ουκρανικά σύνορα . «Η Ρωσία προσπαθεί να επιβάλει τη θέλησή της στο λαό της Ουκρανίας μέσω της παραπληροφόρησης, του εκφοβισμού και της επιθετικότητας, αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο», κατέληξε ο βρετανός πρέσβης στον ΟΗΕ.

«Το σενάριο στο οποίο είμαστε μάρτυρες θυμίζει με διαφορά ενός μηνός τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στην Κριμαία», είπε στην τοποθέτησή του ο πρέσβης της Γαλλίας Ζεράρ Αρό, καλώντας τη Ρωσία «να συμμετάσχει αποφασιστικά στην αποκλιμάκωση».

13888353.jpg

Σφοδρές επιθέσεις

Μια σειρά επιθέσεων από ένοπλους άνδρες που συχνά φορούν στολές χωρίς διακριτικά, ξεκίνησε το Σάββατο στις πόλεις της ρωσόφωνης Ουκρανίας, η οποία συνορεύει με τη Ρωσία.

Αυτή η αυξανόμενη ένταση έχει προκαλέσει φόβους ότι η Μόσχα θα εκμεταλλευτεί την περίσταση για να παρέμβει καθώς ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει υποσχεθεί να υπερασπιστεί με κάθε κόστος του Ρώσους πολίτες στις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ.