Ότι διεξάγει πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας κατηγόρησε την Ρωσία ο πρόεδρος της χώρας, δίνοντας τελεσίγραφο για απόσυρση των ρωσόφωνων μέχρι το πρωί της Τρίτης και ανακοινώνοντας την διεξαγωγή «αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων».

«Αίμα χύθηκε στον πόλεμο που η Ρωσία διεξάγει κατά της Ουκρανίας», είπε ο κ. Τουρτσίνοφ σε τηλεοπτικό διάγγελμά του προς τον ουκρανικό λαό, την ώρα που ένοπλοι με στολές χωρίς διακριτικά καταλαμβάνουν κυβερνητικά κτίρια και στήνουν οδοφράγματα.

Ο Ουκρανός πρόεδρος έδωσε τελεσίγραφο έως τις 9:00 το πρωί της Τρίτης (ώρα Ελλάδας) στους ρωσόφωνους να αποσυρθούν και να παραδώσουν τα όπλα τους, ειδάλλως προειδοποιεί ότι θα ξεκινήσει ευρεία «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» με τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων.

«Δεν θα επιτρέψουμε στη Ρωσία να επαναλάβει το σενάριο της Κριμαίας στις ανατολικές περιοχές της χώρας... όσοι υποστηρίζουν τους επιτιθέμενους και τους καταληψίες, οι οποίοι διεξάγουν ένοπλο πόλεμο κατά της χώρας μας, δεν θα αποφύγουν την τιμωρία και την απόδοση ευθυνών», ανέφερε ο κ. Τουρτσίνοφ, επαναλαμβάνοντας ότι οι αυτονομιστές που θα παραδώσουν τα όπλα τους μέχρι το πρωί της Δευτέρας δεν θα διωχθούν.

Νωρίτερα, το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών τόνισε πως η αποφυγή του εμφυλίου πολέμου εξαρτάται από τις ενέργειες της Δύσης, την οποία κάλεσε να θέσει υπό έλεγχο τους Ουκρανούς συμμάχους της, ενώ ζήτησε να τεθεί η ουκρανική κρίση επί τάπητος σε επείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Την ίδια ώρα, δυτικές χώρες κατηγορούν τη Μόσχα για υποκίνηση και ενορχήστρωση των ταραχών, ενώ ο Μπαράκ Ομπάμα φέρεται έξαλλος με τον Βλαντιμίρ Πούτιν για την ένταση στην περιοχή και, μάλιστα, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ θα μεταβεί άμεσα στην ανατολική Ουκρανία. Πάντως, το Κρεμλίνο επιμένει ότι ουδεμία ανάμειξη έχει στην όξυνση της έντασης.