​Ο πρόεδρος της Ουρουγουάης Χοσέ Μουχίκα και η σύζυγός του, γερουσιαστής Λουσία Τοπολάνσκι, αποτελούν την εξαίρεση στον κανόνα που θέλει τους πολιτικούς και δη αυτούς που ανεβαίνουν στην εξουσία να είναι διεφθαρμένοι και εντελώς αποκομμένοι από τον λαό.

Ο Μουχίκα δεν αποκαλείται τυχαία «ηγέτης των φτωχών», αφού δίνει το 90% του μισθού του για φιλανθρωπικούς σκοπούς και ουσιαστικά ζει μόνο με τον μισθό της συζύγου του.

Αλλά κι εκείνη ήταν μια από τις πρώτες γυναίκες που μπήκαν στο αντάρτικο και έγιναν μέλη των Τουπαμάρος τις δεκαετίες ’60 και ’70 και βοήθησε αρκετές γυναίκες στο κίνημα να δραπετεύσουν από τις φυλακές.

Το προεδρικό ζευγάρι της Ουρουγουάης παντρεύτηκε το 2005 και μένει σε ένα αγρόκτημα στα περίχωρα του Μοντεβιδέο, μαζί με την τρίποδη σκυλίτσα του, την Μανουέλα.

Ο πρόεδρος της χώρας αρνείται πεισματικά να μετακομίσει στο προεδρικό μέγαρο, ενώ η Λουσία Τοπολάνσκι αποκήρυξε τα πλούτη της οικογένειάς της.

Μπορεί να σπούδασε στα καλύτερα σχολεία και στο καλύτερο πανεπιστήμιο της Ουρουγουάης, όμως η ίδια δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ για τα χρήματα και θέλησε όπως είπε να γίνει πρότυπο για την χώρα της.

Και οι δύο δηλώνουν εθισμένοι στην… αγάπη, ενώ ο Ουρουγουανός πρόεδρος δηλώνει χαμογελαστός:

«Η ευτυχία επί της Γης είναι τέσσερα – πέντε πράγματα, τα ίδια από την εποχή του Ομήρου: η αγάπη, τα παιδιά, λίγοι φίλοι…»