​Γνήσιος λένε τώρα οι επιστήμονες ότι είναι ο πάπυρος που ανακαλύφθηκε το 2012 και άφηνε να εννοηθεί ότι ο Ιησούς ήταν παντρεμένος.

Όπως αναφέρουν Αμερικανοί ερευνητές, ο αμφιλεγόμενος πάπυρος, κατά πάσα πιθανότητα είναι αρχαίος και δεν κατασκευάστηκε πρόσφατα.

Τον πάπυρο αυτό τον είχε ανακαλύψει η καθηγήτρια ιστορίας στη Θεολογική Σχολή του Χάρβαρντ, Κάρεν Κινγκ το 2012. Σ’ αυτόν λοιπόν αναφέρεται στην κοπτική γλώσσα η φράση «Ο Ιησούς τους είπε, η σύζυγός μου» και σε ένα άλλο σημείο «αυτή μπορεί να γίνει μαθήτριά μου».

Οι δύο φράσεις αυτές προκάλεσαν έντονες συζητήσεις στους κόλπους ορισμένων εκκλησιών αναφορικά με την αγαμία των ιερέων, ενώ εκφράστηκαν για μια ακόμα φορά απόψεις υπέρ της ανάδειξης γυναικών στο ιερατικό αξίωμα.

Το Βατικανό πάντως είχε αντιμετωπίσει με σκεπτικισμό τα όσα αναγράφει πάνω ο πάπυρος και πολλοί είχαν πει ότι είναι πλαστός.

Γεγονός βέβαια είναι ότι κανένα Ευαγγέλιο δεν αναφέρει ότι ο Ιησούς ήταν παντρεμένος ή ότι είχε μαθήτριες, παρ’ όλ’ αυτά η καθηγήτρια Κάρεν Κινγκ έδωσε την δική της ερμηνεία, τονίζοντας ότι το περιεχόμενο του πάπυρου αποκαλύπτει απλά ότι και οι γυναίκες θα μπορούσαν να γίνουν μαθήτριες του Ιησού και όχι ότι ήταν παντρεμένος.

Οι ερμηνείες που δίνονται είναι πολλές, το σίγουρο πάντως είναι ότι οι επιστημονικές αναλύσεις έδειξαν ότι το μελάνι που χρησιμοποιήθηκε, το συντακτικό και η μορφή των γραμμάτων είναι πράγματι αρχαία, αλλά όχι από την εποχή του Ιησού.

Οι επιστήμονες τοποθετούν χρονικά τον πάπυρο μεταξύ 6ου και 9ου αιώνα μ.Χ και για την ανάλυσή του χρησιμοποιήθηκαν πολλές διαφορετικές τεχνικές από ερευνητές του Χάρβαρντ, του Κολούμπια και του ΜΙΤ.

Οι αμφιβολίες παραμένουν, με αρκετούς να συνεχίζουν να αμφισβητούν την γνησιότητα του πάπυρου.