Την ίδρυση αποσχιστικής «Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» κήρυξαν τη Δευτέρα φιλορώσοι διαδηλωτές, οι οποίοι έχουν καταλάβει κτίριο της περιφερειακής διοίκησης της περιοχής, στην ανατολική Ουκρανία από το βράδυ της Κυριακής!

Ένας από τους ηγέτες των περίπου 100 ακτιβιστών οι οποίοι εισήλθαν στο κτήριο την Κυριακή το βράδυ κάλεσε σε δημοψήφισμα το οποίο θα πρέπει να διεξαχθεί όχι αργότερα από τις 11 Μαΐου για την εγκαθίδρυση «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ».

Μάλιστα ένας άνδρας αγνώστων στοιχείων, τόνισε ότι οι διαδηλωτές θα ζητήσουν από τη Ρωσία να στείλει στην περιοχή «ειρηνευτική αποστολή» σε περίπτωση «επιθετικής δραστηριότητας» από πλευράς των «παράνομων» αρχών του Κιέβου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ιστότοπος τοπικών ειδήσεων Ostrov ανέφερε ότι οι διαδηλωτές αποφάσισαν να ζητήσουν να ενταχθούν στη Ρωσική Ομοσπονδία. Βίντεο το οποίο αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο από συνέλευση που έκα��αν οι διαδηλωτές, δείχνει άνδρα να αναφωνεί: «Κηρύσσω τη δημιουργία του κυρίαρχου κράτους της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ».

Ο άνδρας αυτός εμφανιζόταν ήδη την Κυριακή σε βίντεο τα οποία αναρτήθηκαν στο Ίντερνετ, ως ένας από τους επικεφαλής των διαδηλωτών, οι οποίοι κατέλαβαν γραφεία της περιφερειακής διοίκησης στο Ντονέτσκ έπειτα από σύντομες συμπλοκές με την αστυνομία.

filorosiki-diadilosi-sto-ntonetsk.jpg
Μερικές δεκάδες φιλορώσοι διαδηλωτές ήταν συγκεντρωμένοι μπροστά από το κτίριο της τοπικής διοίκησης για να χειροκροτήσουν την ανακήρυξη, ωστόσο αυτοί που διαμαρτύρονται δεν φαίνεται να ελέγχουν άλλα τμήματα της πόλης του ενός εκατομμυρίου κατοίκων.

Το NATO, από την πλευρά του, σημείωσε τη Δευτέρα ότι δεν έχει διαπιστώσει σημαντικές αλλαγές στις θέσεις των Ρώσων στρατιωτών οι οποίοι είχαν μεταφερθεί κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Οι δηλώσεις έγιναν μετά τις εφόδους κατάληψης δημοσίων κτηρίων σε τρεις πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας από φιλορώσους διαδηλωτές.

«Δεν διαπιστώνουμε σημαντικές αλλαγές στην ανάπτυξη των Ρώσω�� στρατιωτών ανατολικά των συνόρων της Ουκρανίας», ανέφερε στρατιωτικός αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, όταν ερωτήθηκε εάν η Συμμαχία έχει παρατηρήσει κινήσεις κοντά στα ουκρανικά σύνορα.

Τουρτσίνοφ: Οι Ρώσοι θέλουν να διαλύσουν την Ουκρανία

Στόχος της Ρωσίας είναι να αποσταθεροποιήσει τη χώρα μας, να ανατρέψει την ουκρανική ηγεσία, να υπονομεύσει την προεδρική εκλογή της 25ης Μαΐου και «να διαλύσει την χώρα μας», δήλωσε, από την πλευρά του, στη βάση των τελευταίων εξελίξεων, ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ.

Ο Ουκρανός πρόεδρος σημείωσε ακόμη ότι η χώρα του έχει ενισχύσει ήδη τα ανατολικά της σύνορα, ενώ πρόσθεσε ότι η Ρωσία προσπαθεί να εφαρμόσει και στην ανατολική Ουκρανία «σενάριο Κριμαί��ς».

Ο κ. Τουρτσίνοφ έκανε ακόμη λόγο, στο διάγγελμά του στον ουκρανικό λαό, για «αντιτρομοκρατικά μέτρα τα οποία θα ληφθούν κατά όσων αποφάσισουν να αναλάβουν όπλα».