​Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 30 φέρονται ως αγνοούμενοι σήμερα μετά τις στιγμιαίες πλημμύρες στην πρωτεύουσα των Νησιών ��ου Σολομώντα, Χονιάρα, τις οποίες οι υπηρεσίες διάσωσης χαρακτηρίζουν μια από τις χειρότερες καταστροφές σε αυτό του αρχιπέλαγος του Νότιου Ειρηνικού.

Ολόκληρες συνοικίες ερήμωσαν το βράδυ της Πέμπτης, όταν ο ποταμός Ματανικάου που διασχίζει την πόλη υπερχείλισε ξαφνικά, ύστερα από κατακλυσμιαίες βροχοπτώσεις.

"Η κατάσταση είναι καταστροφική", δήλωσε η Ρουντάμπα Χόντκερ, υπεύθυνη στα Νησιά του Σολομώντα του αναπτυξιακού προγράμματος για τη μη κυβερνητική οργάνωση Save the Children. "Ουδέποτε είχαμε τέτοιου είδους βροχοπτώσεις στο Γκουνταλκανάλ", στο νησί όπου βρίσκεται η πρωτεύουσα, δήλωσε. Δέκα χιλιάδες άνθρωποι είναι άστεγοι, δηλαδή το ένα έβδομο του συνολικού πληθυσμού της Χονιάρα, πρόσθεσε. Δεκαέξ�� καταφύγια δημιουργήθηκαν, μέσα σε σχολεία.

Οι ΜΚΟ και οι υπηρεσίες διάσωσης φοβούνται για εξάπλωση του δάγκειου πυρετού, μιας λοιμώδους νόσου που μεταδίδεται από τα κουνούπια, η οποία τις περισσότερες φορές δεν είναι θανατηφόρα αλλά αποδυναμώνει για πάντα τον οργανισμό του ασθενή.

Ο δάγκειος πυρετός είναι ήδη πολύ διαδεδομένος στα Νησιά του Σολομώντα. Η ξαφνική αύξηση της στάθμης του νερού του ποταμού προκλήθηκε ύστερα από πολλές ημέρες ισχυρών βροχοπτώσεων, οι οποίες συνεχίζονται και σήμερα.

"Η στάθμη του νερού συνεχίζει να αυξάνεται", δήλωσε ο Σούνε Γκούντιτς, περιφερειακός υπεύθυνος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ. Η υπηρεσία του ΟΗΕ δεν έχει επί του παρόντος πληροφορίες για την κατάσταση έξω από την πρωτεύουσα.