​Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας περιέγραψε ως «πολύ σοβαρή» την κατάσταση στη χερσόνησο της Κορέας, όπου νέες εντάσεις έχουν κάνει την εμφάνιση τους, μετά την ανταλλαγή πυροβολισμών σε θαλάσσιο χώρο ανάμεσα σε στρατιώτες του βορρά και του νότου και τις νέες απειλές για πυρηνική δο��ιμή από την Πιονγιάνγκ.

«Η σημερινή κατάσταση είναι πολύ σοβαρή», δήλωσε ο Κιμ Γιονγκ Ουν κατά τη διάρκεια συνάντησής του με ανώτερους στρατιωτικούς αξιωματούχους , σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο της Βόρειας Κορέας KCNA. Ο ηγέτης του καθεστώτος της Βόρειας Κορέας κατηγόρησε τη Σεούλ και την Ουάσιγκτον ότι ευθύνονται για τη νέα ένταση.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες εχθρικές δυνάμεις, αγνοώντας τη μεγαλοψυχία και την καλή μας θέληση, έχουν εντείνει τις στρατιωτικές τους ασκήσεις στοχεύοντας να καταστρέψουν τη δημοκρατία μας πολιτικά, να την απομονώσουν οικονομικά και να την συντρίψουν στρατιωτικά», είπε ο νεαρός ηγέτης.

Ο στρατός και ο λαός της Βόρειας Κορέας δεν θα δεχθούν αυτή την «αμερικανική εχθρότητα» συμπλήρωσε.

Οι σχέσεις μεταξύ Σεούλ και Πιονγιάνγκ στις αρχές του 2014 πέρασαν μια περίοδο ηρεμίας, η οποία χαρακτηρίστηκε από τις επαφές ανώτερου επιπέδου μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών και την συνάντηση- για λίγες μέρες-μελών οικογενειών που χωρίστηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου της Κορέας ( 1950-1953).

Όμως η έναρξη των ετήσιων κοινών ασκήσεων μεταξύ της Νότιας Κορέας και των αμερικανικών δυνάμεων προκάλεσαν την αντίδραση των βορείων αν και ήταν σαφώς λιγότερο έντονη από ότι το προηγούμενο έτος.

Τις τελευταίες ημέρες όμως η σχετική ρητορική κλιμακώνεται με τη Βόρεια Κορέα να απειλεί με τέταρτη πυρηνική δοκιμή και να προχωρά σε ασκήσεις στην Κίτρινη Θάλασσα κοντά στα θαλάσσια σύνορα μεταξύ των δύο κορεατικών κρατών με αποτέλεσμα να υπάρξει ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ του βορρά και του νότου χωρίς επακόλουθα.