​Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Βλαντίμιρ Πούτιν με την Άνγκελα Μέρκελ, για να συζητήσουν την κατάσταση στην Ουκρανία, ο πρόεδρος της Ρωσίας είπε ότι θα αποσύρει τα ρωσικά στρατεύματα από τα ανατολικά ουκρανικά σύνορα.

«Ο Ρώσος πρόεδρος ενημέρωσε την καγκελάριο ότι διέταξε τη μερική απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από τα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας», είπε ο Στέφεν Ζάιμπερτ.

«Επιπλέον, οι δύο ηγέτες συζήτησαν τα πιθανά μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν ώστε να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην Ουκρανία και την Υπερδνειστερία», είπε.

Η Ρωσία είχε καταλάβει την χερσόνησο της Κριμαίας από την Ουκρανία και είχε προειδοποιήσει πως θα μπορούσε να στείλει στρατεύματα στην ανατολική Ουκρανία με σκοπό να παράσχει προστασία στους Ρωσόφωνους που ζουν στην περιοχή.

Ωστόσο, ανακοίνωσε επίσης ότι η Ρωσία έχει ξεκινήσει διπλωματικές συνομιλίες με στόχο τη εξομάλυνση των εντάσεων στην περιοχή.

Ο Πούτιν και η Μέρκελ συζήτησαν σχετικά με τις «ευκαιρίες που δημιουργούν οι διεθνείς προσπάθειες για την αποκατάσταση της σταθερότητας» στην Ουκρανία, ανέφερε ανακοίνωση του Κρεμλίνου, χωρίς άλλες λεπτομέρειες.

Η Ρωσία έχει ανακοινώσει ότι επιδιώκει οι δυτικές δυνάμεις να ασκήσουν πιέσεις στην κυβέρνηση του Κιέβου για παραχώρηση μεγαλύτερης αυτονομίας σε περιοχές της Ουκρανίας.

«Ο Ρώσος ηγέτης μίλησε για την ανάγκη λήψης αποτ��λεσματικών μέτρων με στόχο την άρση του εξωτερικού αποκλεισμού της Υπερδνειστερίας και την αναζήτηση μιας δίκαιης και διεξοδικής λύσης στην περιοχή αυτή», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Τηλεφωνική συνομιλία για την Ουκρανία είχαν Λαβρόφ και Κέρι

keri-labrof.jpg
Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν ακόμα και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι, σχετικά με τα μέτρα που μπορεί να ληφθούν για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία, όπως μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο σχετική ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Συζήτησαν σχετικά με τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ η συνδιάλεξη διήρκεσε περίπου μισή ώρα.

Σύμφωνα με το Λευκό Οίκο οι δύο άνδρες συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συνομιλίες με στόχο τη διευθέτηση της κρίσης στην Ουκρανία, αλλά δεν όρισαν κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ είπε επίσης ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ σημείωσε τις πληροφορίες περί αποχώρησης μέρους των ρωσικών δυνάμεων οι οποίες βρίσκονται στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας, αλλά πρόσθεσε ότι οι αμερικανικές αρχές δεν έχουν «δει» ακόμη μια τέτοια εξέλιξη.