Την επομένη της βαριάς ήττας των Γάλλων σοσιαλιστών στις δημοτικές εκλογές, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δέχεται πιέσεις, ακόμη και από την παράταξή του, να αλλάξει κυβέρνηση και πολιτική και ο σοσιαλιστής γερουσιαστής και στενός σύμμαχος του Ολάντ Φρανσουά Ρεμπσαμέν δήλωσε προς το πρακτορείο Ρόιτερς πως ο πρόεδρος θα απευθυνθεί σήμερα Δευτέρα στους Γάλλους πολίτες από την τηλεόραση.

Ο Ρεμπσαμέν πρόσθεσε πως ο Ολάντ μπορεί να αναφερθεί στην ομιλία του στο μέλλον του πρωθυπουργού Ζαν-Μαρκ Ερό και σ' έναν ευρύτερο ανασχηματισμό της κυβέρνησης.

"Ο Πρόεδρος είναι γυμνός" ήταν σήμερα το πρωί ο τίτλος της (αριστερής) "Λιμπερασιόν", η οποία υπογραμμίζει πως ο Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος απεχθάνεται να ενεργεί υπό πίεση, δεν θα μπορέσει "να ξεφύγει" και "θα πρέπει να αποκαλύψει τις προθέσεις του πολύ γρήγορα".

Οι βουλευτές της αριστεράς του Σοσιαλιστικού Κόμματος πρόκειται να συνεδριάσουν εντός της ημέρας για να ζητήσουν "έναν αναπροσανατολισμό" της πολιτικής, ακόμη και να θίξουν το ζήτημα της εμπιστοσύνης στην επόμενη κυβέρνηση.

Παράλληλα, η ισπανικής καταγωγής Αν Ινταλγκό, μια εκ των φημολογούμενων ερωμένων του προέδρου Φρανσουά Ολάντ, είναι η πρώτη γυναίκα που εκλέγεται δήμαρχος στο Παρίσι, μετά το χθεσινό β' γύρο των γαλλικών δημοτικών εκλογών. Η 54χρονη Αν Ινταλγκό εξασφάλισε με άνεση την νίκη στην γαλλική πρωτεύουσα, κερδίζοντας με 54,5% την κεντροδεξιά αντίπαλό της,την 40χρονη Ναταλί Κ. Μορζέ.

Yπενθυμίζεται ότι τα πρώτα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών στη Γαλλία δίνουν ποσοστό 49% στη Δεξιά, 42% στην Αριστερά και Άκρα Αριστερά και 9% στην Ακροδεξιά. Πολλές πόλεις-σύμβολα για την Αριστερά πέρασαν ήδη στη δεξιά αντιπολίτευση, όπως οι Κενπέρ, Σεν Ετιέν, Ανζέ (Μεν-ε-Λουάρ), Ρουμπέ, Ρέιμς (Μαρν), Μπελφόρ, ή ακόμα κι η Λιμόζ, τις οποίες είχαν οι σοσιαλιστές από το 1912.