​«Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ είναι ενωμένες απέναντι στην ουκρανική κρίση, ενώ η Ρωσία είναι μόνη της», δήλωσε σήμερα Τετάρτη στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον πρόεδρο της ΕΕ, Χέρμαν φαν Ρομπάι και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, λίγο μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ.

Ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι υπάρχει ακόμα τρόπος να συνεργαστεί η Ρωσία με την Ουκρανία και πρόσθεσε ότι η Ρωσία έκανε λάθος υπολογισμό εάν θεώρησε ότι η διεθνής κοινότητα δεν θα ενδιαφερθεί για τις πράξεις της στην Ουκρανία.

Ο Ομπάμα προειδοποίησε ότι εάν η Ρωσία συνεχίσει την επιθετικότητά της στην Ουκρανία, τότε η απομόνωσή της θα βαθύνει.

Πρόσθεσε, επίσης ότι η Μόσχα έκανε κακούς υπολογισμούς, πιστεύοντας ότι θα προκαλέσει ρήξη στις σχέσεις της ΕΕ με τις ΗΠΑ.

Ο Ομπάμα κάλεσε την ΕΕ να διαφοροποήσει τις πηγές ενέργειάς της και προσέφερε τη βοήθεια των ΗΠΑ, σε περίπτωση έλλειψης που θα προκληθεί εξαιτίας τη ρωσικής πολιτικής.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να βελτιώσει την ενεργειακή της ασφάλεια μετά την προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας και εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, αναφέρει η κοινή ανακοίνωση των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ.

«Η κατάσταση στην Ουκρανία αποδεικνύει την ανάγκη να ενισχυθεί η ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη και εξετάζουμε νέες προσπάθειες συνεργασίας για να επιτύχουμε τον στόχο αυτό», προσθέτει η ανακοίνωση.
«Χαιρετίζουμε την προοπτική εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ στο μέλλον καθώς επιπλέον προμήθειες θα ωφελήσουν την Ευρώπη και άλλους στρατηγικούς εταίρους», σημειώνεται.


Στο πλαίσιο της κρίσης στην Ουκρανία, ο πρόεδρος Ομπάμα εξέφρασε την ανησυχία του για τις περικοπές των δαπανών στην άμυνα από ορισμένα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η κατάσταση στην Ουκρανία μας υπενθυμίζει ότι η ελευθερία έχει ένα τίμημα».

Ο Αμερικανός πρόεδρος συναντάται με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Άντερς Φο Ράσμουσεν και στη συνέχεια θα μεταβεί στο BOZAR, στο Μουσείου Καλών Τεχνών των Βρυξελλών, όπου θα μιλήσει ενώπιον δύο χιλιάδων επιλεγμένων προσκεκλημένων. Επίκεντρο της ομιλίας Ομπάμα θα είναι οι σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση και η κατάσταση στην Ουκρανία. Αμέσως μετά, ο Αμερικανός πρόεδρος θα αναχωρήσει για τη Ρώμη, όπου θα συναντηθεί με τον πάπα