​Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας στις Βρυξ��λλες για την 24ωρη επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος θα λάβει μέρος το μεσημέρι της Τετάρτης στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ.

Τον Ομπάμα που επισκέπτεται για πρώτη φορά τα κοινοτικά όργανα, συνοδεύουν 900 άτομα, εκ των οποίων 200 δημοσιογράφοι και 200 αστυνομικοί ειδικών υπηρεσιών.

Το βράδυ της Τρίτης κατά την άφιξη του Αμερικανού Προέδρου από τη Χάγη έκλεισε το διεθνές αεροδρόμιο των Βρυξελλών, ενώ κατά την προσγείωση του προεδρικού αεροσκάφους ένα ιπτάμενο ραντάρ Awacs πετούσε πάνω από το Βέλγιο, και αεροπλάνα F16 της βελγικής πολεμικής αεροπορίας βρίσκονταν σε απόλυτη επιφυλακή.

Αμερικανικά μεταγωγικά αεροπλάνα έφεραν στις Βρυξέλλες 10 στρατιωτικά επιθετικά ελικόπτερα, τα οποία συνοδεύουν στις μετακινήσεις το προεδρικό ελικόπτερο Μarine One, κυρίως κατά την επίσκεψη του Ομπάμα το πρωί της Τετάρτης σε συμμαχικό νεκροταφείο στο Βάρεγκεμ (80 χιλιόμετρα δυτικά των Βρυξελλών), όπου «αναπαύονται» Αμερικανοί στρατιώτες, θύματα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου (1914-1918).

Στο έδαφος συνοδεύουν τον Αμερικανό Πρόεδρο 350 μοτοσικλετιστές της βελγικής αστυνομίας και φυσικά Αμερικανοί των ειδικών υπηρεσιών, ενώ περίπου 1.000 αστυνομικοί θα βρίσκονται στα σημεία διέλευσης.

Η βελγική αστυνομία κάλεσε τους πολίτες να αποφύγουν να χρησιμοποιήσουν τα αυτοκίνητά τους την Τετάρτη γιατί θα πέσουν σε μποτιλιαρίσματα. Κι αυτό διότι δεν λένε για λόγους ασφαλείας από ποιούς δρόμους θα περάσει, αλλά θα τους κλείνουν ξαφνικά μιάμιση ώρα πριν από τη διέλευση του προεδρικού αυτοκινήτου.

Στο εσωτερικό του κτιρίου του Συμβουλίου της ΕΕ έχουν πρόσβαση μόνο τα μέλη της αμερικανικής αποστολής και οι διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι. Σε Ευρωπαίους διπλωμάτες που τον υπόλοιπο καιρό έχουν ελεύθερη πρόσβαση δεν θα επιτρέπεται να μπουν στο κτίριο.

Αναφορικά με τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ, τα βασικά θέματα είναι η οικονομία, η διεθνής ασφάλεια και σταθερότητα και οι παγκόσμιες προκλήσεις.

Ακόμα θα συζητηθεί η ουκρανική κρίση και οι τεταμένες σχέσεις με τη Ρωσία.