​Μετά την ψυχρή ανακοίνωση της κυβέρνησης της Μαλαισίας ότι το μοιραίο Boeing συνετρίβη, που προκάλεσε την οργή των συγγενών των θυμάτων, οι έρευνες ξεκινούν και πάλι σήμερα, αφού είχαν διακοπεί για 24 ώρες λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών. Όλοι όσοι συμμετέχουν στις έρευνες ελπίζουν να βρεθεί το μαύρο κουτί, ή κάποια συντρίμμια του αεροσκάφους, αν και τα περιθώρια στευνεύουν.

boeing-scan.png

Στις έρευνες μπαίνει τώρα ένα από τα πιο υπερσύγχρονα μηχανήματα του αμερικανικού στρατού, το TPL – 25 System, ένα «ψάρι», όπως το αποκαλούν οι αξιωματούχοι του Πενταγώνου, το οποίο ζυγίζει 31 κιλά και έχει τη δυνατότητα να λαμβάνει ακουστικά σήματα από τους καταγραφείς συνομιλιών με τους οποίους είναι εξοπλισμένα τα εμπορικά και στρατιωτικά αεροσκάφη, ακόμα και σε βάθος 6.000 μέτρων.

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα μικρόφωνο, που τοποθετείται σε ένα πλοίο, το οποίο το σέρνει μέσα στη θάλασσα, μέχρι εκείνο να εντοπίσει κάποιους ήχους ή κάποιο σήμα από τα μαύρα κουτιά.

boeing-scan1.png

Το αμερικανικό ναυτικό έχει ήδη δώσει στις αρχές της Αυστραλίας δύο τέτοιες συσκευές, που θα σκανάρουν τον Ινδικό Ωκεανό με την ελπίδα να βρουν κάποιο ίχνος του αεροσκάφους. Αυτό που μένει τώρα είναι να βρεθεί το κατάλληλο πλοίο που θα τοποθετηθεί πάνω του το μηχάνημα αυτό και το οποίο θα ξεκινήσει τις έρευνες στις 5 Απριλίου.

Τα περιθώρια πάντως να βρεθεί κάτι είναι πολύ περιορισμένα, αφού κανείς δεν γνωρίζει πού έχει πέσει το αεροσκάφος, ενώ σε λίγες μέρες και το μαύρο κουτί θα σταματήσει ��α εκπέμπει σήμα.