Κάλεσμα στην Ευρώπη, την οποία επισκέπτεται για διμερείς επαφές, να στηρίξει την ουκρανική κυβέρνηση και να συνταχθει με τις ΗΠΑ για τις κυρώσεις στη Ρωσία έκανε ο Μπάρακ Ομπάμα.

«Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ είναι ενωμένες για να στηρίξουν την ουκρανική κυβέρνηση και τους Ουκρανούς. Είμαστε ενωμένοι για να επιβάλουμε στη Ρωσία το τίμημα των ενεργειών στις οποίες προέβη μέχρι τώρα» δήλωσε από την Ολλανδία ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος ήδη έχει ζητήσει να αποκλειστεί η Ρωσία από την ομάδα των οκτώ ισχυρότερων κρατών του πλανήτη, την G8.

«Η Ρωσία είναι μια περιφερειακή δύναμη που φέρνει σε δύσκολη θέση τους γείτονές της όχι εξαιτίας της ισχύος αλλά λόγω της αδυναμίας της», είπε ο Ομπάμα.

«Η Ρωσία δεν είναι η υπ' αριθμόν 1 απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ» πρόσθεσε ο Ομπάμα, ενώ τόνισε ότι η ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσία «δεν είναι τελειωμένη υπόθεση» δεδομένου ότι δεν έχει αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα.

Παράλληλα, απέρριψε τη σύγκριση της Μόσχας με το «παράδειγμα» του Κοσόβου όπου –όπως είπε ο Ομπάμα- «χιλιάδες άνθρωποι σφαγιάστηκαν από την κυβέρνησή τους».

Η Ολλανδία είναι ο πρώτος από τους τέσσερις σταθμούς της περιοδείας του Αμερικανού προέδρου, που θα επισκεφτεί στη συνέχεια τις Βρυξέλλες, τη Ρώμη και το Ριάντ.

Την ίδια ώρα, σε συνέντευξή του στην ολλανδική εφημερίδα De Volkskrant, ο αμερικανός πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι «κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη δέσμευση των ΗΠΑ ως προς την ασφάλεια της Ευρώπης» και χαρακτήρισε το ΝΑΤΟ «την πιο ισχυρή και αποτελεσματική συμμαχία στην ιστορία της Ανθρωπότητας».

Δέκα εκ. ευρώ για τον πλανητάρχη!

Την ίδια ώρα, το ποσό-ρεκόρ των 10 εκ. ευρώ θα ξοδέψουν οι Βρυξέλλες για την επίσκεψη του πλανητάρχη.

Συνήθως, το κόστος για μια Σύνοδο Κορυφής ανέρχεται σε 0,5 εκ. ευρώ. Ωστόσο, λόγω Ομπάμα το κόστος αυξάνεται επί… 20 φορές, όπως τόνισε ο δήμαρχος των Βρυξελλών, Ιβάν Μαγιέρ!

Τα μέτρα ασφαλείας στην πόλη του Βελγίου είναι τεράστια αφού για την ασφάλεια και τη διευκόλυνση του Αμερικανού προέδρου έχουν κινητοποιηθεί 900 άτομα και έχουν διατεθεί 45 οχήματα και 3 αεροσκάφη!

Παράλληλα, έχουν διατεθεί 350 αστυνομικοί και στρατιωτικοί με μοτοσικλέτες για να εξασφαλίσουν τις διαδρομές του προέδρου την Τετάρτη προς τα συμβούλια της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.