​Η αποχή και η Μαρί Λεπέν ήταν οι πρωταγωνιστές του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών που έγιναν την Κυριακή στη Γαλλία, με τα αποτελέσματα να είναι μια μεγάλη σφαλιάρα προς τον Φρανσουά Ολάντ.

Η αποχή έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ, αγγίζοντας το 40%, με τους Γάλλους να τιμωρούν τους Σοσιαλιστές του Ολάντ, οι οποίοι κινδυνεύουν τώρα να χάσουν τα προπύργιά τους, όπως είναι το Στρασβούργο, το Σεν Ετιέν και η Ρεμ.

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα το κεντροδεξιό κόμμα UMP εκτιμάται ότι απέσπασε μεταξύ 46% - 48% των ψήφων, σε πανεθνικό επίπεδο, ενώ οι Σοσιαλιστές έμειναν πίσω με 41% - 43%.

Πολιτικοί αναλυτές πάντως κάνουν λόγο για πολιτικό θρίαμβο του Εθνικού Μετώπου της Μαρί Λεπέν, που συγκέντρωσε το 7% των ψήφων, ποσοστό διόλου ευκαταφρόνητο, αν συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι το κόμμα είχε κατεβάσει μόλις 600 υποψηφίους σε σύνολο 36.000 δήμων.

Αρκετοί υποψήφιοι του Εθνικού Μετώπου κατάφεραν να αποσπάσουν την πρώτη θέση στους δήμους που έδωσαν την εκλογική μάχη, όπως στην Αβινιόν, την Μπεζιέ και την Περπινιάν και πλέον πλασάρονται ως φαβορί για τον δεύτερο γύρο.

Μάλιστα ο Στιβ Μπριουά, υποψήφιος στην πόλη Ενάν Μπομόν κατάφερε να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο.

Σκληρή αναμένεται η μάχη στο δεύτερο γύρο για τον δήμο του Παρισιού, όπου η υποψήφια της Κεντροδεξιάς, Ναραλί Κοσιουσκό Μοριζέ συγκεντρώνει το 35,64%, ενώ η υποψήφια των Σοσιαλιστών Ναταλί Ινταλγκό συγκέντρωσε στον πρώτο γύρ�� το 34,40%.

Πολιτικοί αναλυτές αναφέρουν ότι η δυσαρέσκεια των Γάλλων προς το πρόσωπο του Φρανσουά Ολάντ εκφράστηκε με το εκλογικό αποτέλεσμα, ενώ ο ίδιος έχει σπάσει κάθε ρεκόρ αντιδημοφιλίας εξαιτίας κυρίως των υψηλών ποσοστών της ανεργίας, αλλά και της άσχημης εικόνας που παρουσιάζει η γαλλική οικονομία.