«Η σημαία της Ρωσικής Ομοσπονδίας υψώθηκε σε 189 στρατιωτικές μονάδες και θεσμούς των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων που στάθμευαν στο έδαφος της Δημοκρατίας της Κριμαίας» ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Η Ρωσία, δύο ημέρες μετά την υπογραφή της προσάρτησης της χερσονήσου της Μαύρης Θάλασσας, προσάρτησε την Κριμαία και στρατιωτικά, κάνοντας επίδειξη δύναμης και αποκτώντας αναίμακτα τον έλεγχο των στρατιωτικών μονάδων στην περιοχή από την Ουκρανία.

ΗΠΑ: Φοβούνται ότι θα εισβάλλει στην Ουκρανία ο Πούτιν

Την ίδια ώρα, ωστόσο, ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ εκφράζει ανησυχία για τη μεγάλη δύναμη που έχει αναπτύξει η Ρωσία στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας, σημειώνοντας πως η δύναμη αυτή μπορεί να αποτελέσει απειλή για την Υπερδνειστερία, την αυτονομιστική περιοχή της Μολδαβίας.

«Η ρωσική δύναμη που βρίσκεται τώρα στα ανατολικά ουκρανικά σύνορα είναι πολύ, πολύ μεγάλη και πολύ, πολύ έτοιμη. Υπάρχει απολύτως επαρκής δύναμη έτοιμη στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας για να τρέξει στην Υπερδνειστερία, αν ληφθεί απόφαση να γίνει κάτι τέτοιο, και αυτό είναι πολύ ανησυχητικό» δήλωσε ο Αμερικανός πτέραρχος Φίλιπ Μπρίντλαβ.

Στις Βρυξέλλες ο Ομπάμα για Σύνοδο Κορυφής ΗΠΑ-ΕΕ

Στη σκιά της Ουκρανίας και τις σοβαρές γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή θα γίνει, εξάλλου, την ερχόμενη Τετάρτη στις Βρυξέλλες η πρώτη –ύστερα από τρία χρόνια- συνάντηση κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ.

Προηγουμένως, αύριο και την Τρίτη, διεξάγεται στη Χάγη η Παγκόσμια Σύνοδος για την Πυρηνική Ασφάλεια, στο περιθώριο της οποίας θα υπάρξει άτυπη διαβούλευση του G7 όπου θα συζητηθούν κυρώσεις κατά της Μόσχας, αλλά και διμερής συνάντηση του Ομπάμα με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζιπίνγκ.

Ρωσόφωνοι αντάρτες απειλούν το Κίεβο

«Απευθυνόμαστε στην αυτόκλητη κυβέρνηση του Κιέβου: Δεν θα σας αναγνωρίσουμε ποτέ» λένε ρωσόφωνοι αντάρτες σε μήνυμα που έστειλαν μέσω βίντεο.

Με καλυμμένα τα πρόσωπά τους και κρατώντας όπλα στα χέρια, οι φιλορώσοι αυτοπροσδιορίζονται ως «Ενωμένες μονάδες λαϊκές πολιτοφυλακής» των περιφερειών Ντόνετσκ, Λουγκάνσκ, Χαρκόβου, στα ανατολικά της Ουκρανίας και δηλώνουν έτοιμοι για ανταρτοπόλεμο κατά του Κιέβου.