​Για κίνδυνο διάσπασης της Ευρώπης με φόντο την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία προειδοποίησε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, μετά από συνάντησή του με το μεταβατικό πρωθυπουργό της Ουκρανίας, στο Κίεβο. «Τα οδοφράγματα δεν καίγονται πλέον, η αιματοχυσία τελείωσε», δήλωσε ο Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ τονίζοντας ωστόσο ότι η κατάσταση παραμένει »δραματική».

«Τα νέα δεδομένα δεν είναι σύννομα με το διεθνές δίκαιο και εγείρουν τον κίνδυνο μιας νέας διάσπασης στην Ευρώπη», προειδοποίησε, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Στάινμαϊερ εξέφρασε επίσης την ελπίδα οι πρώτοι παρατηρητές του ΟΑΣΕ να φθάσουν στην Ουκρανία μέσα στις επόμενες δύο ημέρες και να συμβάλουν στην αποτροπή μιας κλιμάκωσης.

Ο Γερμανός υπουργός είχε σύντομη συνάντηση με το γ.γ. του ΟΗΕ, ενώ το πρόγραμμά του περιελάμβανε συνομιλίες και με τον Ουκρανό πρόεδρο Τουρτσίνοφ. Επόμενος σταθμός στο ταξίδι του είναι το Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας.

Το ρωσικό υπ.Εξωτερικών λέει πως οι κυρώσεις της ΕΕ είναι "αποκομμένες από την πραγματικότητα"

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών υποστήριξε σήμερα πως οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν χθες, Παρασκευή, από την ΕΕ σε 12 Ρώσους και Ουκρανούς είναι "αποκομμένες από την πραγματικότητα".

"Είναι κρίμα που το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έβγαλε μια απόφαση η οποία είναι αποκομμένη από την πραγματικότητα", αναφέρει εκπρόσωπος του υπουργείου σε δήλωσή του που δημοσιεύεται στον ιστότοπο του υπουργείου.

Σε χωριστή δήλωση, το υπουργείο αναφέρει πως η Μόσχα ελπίζει πως η απόφαση να σταλεί στην Ουκρανία μια αποστολή παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) θα βοηθήσει στην επίλυση αυτού που αποκαλεί "μια εσωτερική ουκρανική κρίση"