​Όλο και εντείνεται το ψυχροπολεμικό κλίμα μεταξύ Ρωσίας και Δύσης. Η Ρωσική Δούμα ενέκρινε σε πανηγυρικό κλίμα την ένωση της Κριμαίας με την Ρωσική Ομοσπονδία με 443 ψήφους υπέρ, ενώ μόλις ένα μέλος της Δούμας ψήφισε κατά.

«Στο εξής και για πάντα η Δημοκρατία της Κριμαίας και η Σεβαστούπολη θα ανήκουν στη Ρωσική Ομοσπονδία», τόνισε ο Λεονίντ Σλούτσκι, στέλεχος της Δούμας που θεωρείται στενά συνδεόμενος με το Κρεμλίνο, κατά την ομιλία του προς τα μέλη της Δούμας πριν από την ψηφοφορία, ενώ ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε:

«Είμαι βέβαιος ότι η επικύρωση αυτών των εγγράφων θα είναι ένα σημείο καμπής για την τύχη των λαών της Κριμαίας και της Ρωσίας, οι οποίοι έχουν στενές σχέσεις ιστορικής αλληλεγγύης».

Νωρίτερα, ο Λαβρόφ είχε επιρρίψει ευθύνες στη Δύση για την κρίση στην Ουκρανία, ανεβάζοντας τους τόνους και δηλώνοντας ότι οι Δυτικοί προσπαθούν να διατηρήσουν την παγκόσμια ηγεσία τους, αντί να δράσουν βάσει του διεθνούς δικαίου.

Πηγαίνοντας μάλιστα ένα βήμα παρακάτω, η Μόσχα απάντησε στις κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος Ρώσων αξιωματούχων και συμβούλων του Βλαντιμίρ Πούτιν με την επιβολή κυρώσεων κατά εννέα Αμερικανών αξιωματούχων και γερουσιαστών.

Οι κυρώσεις αφορούν ανάμεσα σε άλλους τον αναπληρωτή σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Μπέντζαμιν Ρόουντς και τους γερουσιαστές Τζον Μακέιν, Τζόν Μπένερ, Χάρι Ριντ και Μαίρη ��άντριου.

Στην Ουκρανία πάλι το συναίσθημα που επικρατεί είναι η απογοήτευση για τη Δύση και τον ίδιο τον Μπαράκ Ομπάμα, καθώς είναι κοινή πεποίθηση ανάμεσα στους Ουκρανούς ότι οι απειλές κατά της Ρωσίας πέφτουν στο κενό, από τη στιγμή που οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις προελαύνουν στην Κριμαία.

Να θυμίσουμε ότι Ουκρανία και Ρωσία έχουν υπογράψει μια άτυπη εκεχειρία που ισχύει μέχρι την Παρασκευή, όμως οι ένοπλες δυνάμεις της Κριμαίας συνεχίζουν να καταλαμβάνουν εδάφη, βάσεις και άλλους στρατηγικούς στόχους, με το Κίεβο και τη Δύση να μην θέλουν να εμπλακούν στρατιωτικά.

Ο γραμματέας του υπουργείου Άμυνας και Εθνικής Ασφάλειας της Ουκρανίας, ανακοίνωσε ότι το Κίβεο ζητά τη βοήθεια του ΟΗΕ, ώστε να μετατραπεί η Κριμαία σε αποστρατικοποιημένη ζώνη, τονίζοντας ότι η μεταβατική κυβέρνηση της Ουκρανίας σχεδιάζει να απομακρύνει τα στρατεύματά της.

Την ώρα πάντως που ασκείται κριτική στον Μπαράκ Ομπάμα για τη χαλαρή του στάση απέναντι στη Ρωσία, η ΕΕ, δια στόματος Άνγκελας Μέρκελ προειδοποιεί για πιο αυστηρές κυρώσεις απέναντι στη Μόσχα, χωρίς να ξεκαθαρίζει όμως ποιες θα είναι αυτές.

Την Πέμπτη άλλωστε αναβλήθηκε η προγραμματισμένη Σύνοδος Κορυφής μεταξύ Ρωσίας – ΕΕ, καθώς οι Ευρωπαίοι έκριναν ότι δεν μπορεί να υπάρξει μια συνάντηση με τη Μόσχα αυτή τη στιγμή.