​Την απελευθέρωση του διοικητή του ουκρανικού Στόλου, υποναυάρχου Σεργκέι Χαϊντούκ, ο οποίος απομακρύνθηκε από τη βάση στην Κριμαία, ανακοίνωσε το πρωί της Πέμπτης το Κίεβο.

«Όλοι οι όμηροι, πολίτες που κρατούνται από τις ρωσικές δυνάμεις και οι εκπρόσωποι των αυτοαποκαλούμενων 'νέων αρχών' της Κριμαίας επίσης αφέθηκαν ελεύθεροι στη διάρκεια της νύχτας» διευκρινίζει με ανακοίνωσή της η ουκρανική προεδρία.

Νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου ζήτησε από τις αρχές της Κριμαίας την απελευθέρωση του διοικητή του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και να τού επιτρέψουν την ασφαλή διέλευση από την περιοχή.

Ρωσία: Μέσα στην εβδομάδα η ολοκλήρωση της νομικής διαδικασίας για την ένταξη της Κριμαίας

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να ολοκληρωθεί η απαιτούμενη νομική διαδικασία για την ένταξη της Κριμαίας στην Ομοσπονδία της Ρωσίας, όπως δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Στο τραπέζι των «28» της ΕΕ περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία για την Κριμαία

Τις επόμενες κινήσεις τους απέναντι στη Ρωσία, υπό το βάρος της προσάρτησης της Κριμαίας, εξετάζουν οι «28» στη Σύνοδο Κορυφής, έχοντας εγείρει την απειλή περαιτέρω μέτρων. Ήδη την Τετάρτη ήρθε το πρώτο μπλόκο σε εξοπλιστικό πρόγραμμα, με το Βερολίνο να «κόβει» συμβόλαιο γερμανικής εταιρείας με τον ρωσικό στρατό.

Από την πλευρά της η Μόσχα, μετά τις συντονισμένες κυρώσεις της Δευτέρας από ΗΠΑ και ΕΕ, προειδοποίησε την Ουάσινγκτον πως θ�� απαντήσει «με αντι-κυρώσεις», που μπορεί να είναι «συμμετρικές ή όχι».