​Εντείνουν τις πιέσεις τους οι Δυτικοί προς τη Ρωσία μετά και από την υπογραφή διατάγματος από τον Βλαντιμίρ Πούτιν για την προσάρτηση της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης από τη Ρωσική Ομοσπονδία. Έτσι ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς ανακοίνωσε ότι η ομάδα των G8 αναστέλλει τη συμμετοχή της Μόσχας στις συνεδριάσεις τους.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν παραμένει πάντως προσκεκλημένος στις εκδηλώσεις για την 70η επέτειο της Απόβασης στη Νορμανδία, όμως παρ’ όλ’ αυτά, η Δύση είναι αποφασισμένη να δείξει τα δόντια της στη Μόσχα.

«Αυτή τη στιγμή η πρόσκληση ισχύει. Όσο για την G8 έχουμε αποφασίσει να αναστείλουμε τη συμμετοχή της Ρωσίας. Θα υπάρχουν επτά χώρες που θα συμμετάσχουν στη Σύνοδο Κορυφής, χωρίς τη Ρωσία», δήλωσε ο Φαμπιούς.

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ δεν απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο να ακυρωθεί η πώληση γαλλικών πολεμικών πλοίων τύπου Mistral προς τη Ρωσία, αν ο Πούτιν συνεχίσει να κρατά την ίδια στάση όσον αφορά στην Ουκρανία.

Άμεση ήταν η απάντηση της Ρωσίας, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ντμίτρι Ρογκόζιν να επικρίνει την Γαλλία, τονίζοντας ότι έχει υπονομευθεί η αξιοπιστία της ως προμηθεύτριας αμυντικού εξοπλισμού.