​Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, υπέγραψε την Τρίτη το μεσημέρι το διάταγμα για την προσάρτηση της Κριμαίας και της πόλης της Σεβαστούπολης στη Ρωσική Ομοσπονδία.

«Η Κριμαία ήταν και είναι ρωσική γη, αυτό πιστεύαμε πάντα και αυτό είχαμε στην καρδιά μας», τόνισε, απευθυνόμενος στην Ομοσπονδιακή Συνέλευση (ολομέλεια και των δύο σωμάτων του ρωσικού κοινοβουλίου), ο πρόεδρος της Ρωσίας.

Ακόμα, εξαπέλυσε επίθεση κατά της Δύσης, μιλώντας για «ανεύθυνη» στάση της στην Ουκρανία και κατηγορώντας την για υποκρισία, αναφερόμενος σε στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, με τελευταία εκείνη στη Λιβύη ενάντια στο καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι.

«Μας κατηγορούν ότι κινηθήκαμε έξω από τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Είναι καλό που θυμούνται ότι υπάρχει – κάλλιο αργά παρά ποτέ», είπε, αναφερόμενος στην κριτική που δέχεται η Ρωσία από τη Δύση.

«Είδαμε προσπάθειες για απαγόρευση της ρωσικής γλώσσας και προσπάθειες αφομοίωσης του ρωσικού πληθυσμού στην Ουκρανία», υπογράμμισε ο Πούτιν.

«Στην Κριμαία η ρωσική, η ουκρανική και η γλώσσα των Τατάρων θα είναι ισότιμες», πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος.

«Η μεταφορά της Κριμαίας από την Ρωσία στην Ουκρανία το 1954 έγινε με αντισυνταγματικό τρόπο, παρασκηνιακά, από τον τότε ηγέτη του ΚΚ Σοβιετικής Ένωσης Νικίτα Χρουστσόφ», ανέφερε ο κ. Πούτιν, σημειώνοντας ότι «στο Κίεβο έχουν αναλάβει νευραλγικές θέσεις ριζοσπαστικοί εθνικιστές, νεοναζιστές, αντισημίτες», με τους οποίους η Ρωσία δε μπορεί να συζητήσει.

«Οι κάτοικοι της Σεβαστούπολης ζήτησαν από τη Ρωσία να τους προστατεύσει, θα ήμασταν προδότες εάν εγκαταλείπαμε τους Ρώσους της Κριμαίας», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος.

Η επίσημη προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία απαιτεί την τυπική έγκριση του ρωσικού κοινοβουλίου, ωστόσο, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, το Κρεμλίνο σημείωσε ότι θεωρεί τη χερσόνησο οργανικό τμήμα της ρωσικής επικράτειας ήδη από την υπογραφή της συνθήκης ένταξης από τον Βλάντιμιρ Πούτιν.

blantimir-poutin.jpg
Ακόμα, την προσάρτηση της επαρχίας τους στη Ρωσία υπέγραψαν και οι αποσχιστές ηγέτες της Κριμαίας, συγκεκριμένα ο αυτοανακηρυχθείς πρωθυπουργός Σεργκέι Ακσιόνοφ και ο πρόεδρος της τοπικής Βουλής Βλαντιμίρ Κονσταντίνοφ.

Ο Πούτιν συνεχάρη επίσης τους Ουκρανούς στρατιωτικούς οι οποίοι δεν άνοιξαν πυρ και δεν έχυσαν αίμα στην Κριμαία, ενώ αναρωτήθηκε «τι είδους στρατιωτική επέμβαση έκανε η Ρωσία στην Ουκρανία χωρίς να πέσει ούτε μία σφαίρα».

Οι δυτικοί, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, ασκούν βία κατά κυρίαρχων κρατών, αγνοούν το Συμβούλιο Ασφαλείας, φτιάχνουν και διαλύουν συμμαχίες, σημείωσε ο πρόεδρο�� της Ρωσίας, ανεβάζοντας τους τόνους σε πρωτοφανή επίπεδα για την μεταψυχροπολεμική εποχή.

«Δεν μας ρώτησαν ποτέ για την διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι η Δύση εξαπάτησε τη Ρωσία στην Ουκρανία, διάβηκε την «κόκκινη γραμμή» και η Μόσχα θα πρέπει να υπερασπιστεί τα εθνικά της συμφέροντα.

Συμπλήρωσε, τέλος, ότι η Ρωσία σέβεται την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και δεν διάκειται εχθρικά απέναντι στη γειτονική της χώρα, ενώ ευχαρίστησε την Κίνα για την «υποστήριξή της» στις ρωσικές θέσεις.

Μπάιντεν: Χαρακτήρισε αρπαγή εδαφών την προσάρτηση της Κριμαίας

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε την Τρίτη «αρπαγή εδαφών» τις ενέργειες της Μόσχας στην Κριμαία, υπογραμμίζοντας ότι η Ουάσινγκτον δεσμεύεται να προασπίσει την ασφάλεια των συμμάχων της στο ΝΑΤΟ που συνορεύουν με τη Ρωσία.

Ίγκορ Σετσίν: Θα αγοράσω περισσότερες μετοχές της Rosneft για να εκμεταλλευτώ το «επιχειρηματικό περιβάλλον»

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Rosneft, Ίγκορ Σετσίν, έκρινε την Τρίτη ότι οι ρωσικές επιχειρήσεις θα μπορούσαν να στραφούν αλλού σε περίπτωση επιβολής οικονομικών κυρώσεων από τα δυτικά κράτη λόγω της Ουκρανίας, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ιδίως οικονομικών και επιχειρηματικών ειδήσεων Prime.