​Αγνοώντας τις κυρώσεις της Δύσης, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν αναγνώρισε και επισήμως την Κριμαία ως κυρίαρχο κράτος, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία επικαλούμενα το γραφείο Τύπου του Κρεμλίνου.

Παράλληλα, η πρόεδρος της Άνω Βουλής της Ρωσίας καταδίκασε τις κυρώσεις που επέβαλε ο Λευκός Οίκος εναντίον της ιδίας και 10 ακόμη ρώσων και ουκρανών αξιωματούχων με αφορμή την επέμβαση της Μόσχας στην Κριμαία, κάνοντας λόγο για έναν «πολιτικό εκβιασμό».

«Πρόκειται για έναν πολιτικό εκβιασμό» υπογράμμισε η Ματβιένκο, προσθέτοντας πάντως ότι οι κυρώσεις δεν θα την πλήξουν προσωπικά αφού όπως υποστήριξε δεν διατηρεί «κανένα τραπεζικό λογαριασμό ή περιουσιακό στοιχείο στο εξωτερικό».

Μερική επιστράτευση κήρυξε η Ουκρανία

Σε μερική επιστράτευση κάλεσε το απόγευμα της Δευτέρας ο πρόεδρος της χώρας Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ τους πολίτες της Ουκρανίας κλιμακώνοντας έτσι με τη σειρά του την έκρυθμη κατάσταση μετά το δημοψήφισμα στην Κριμαία!

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν δήλωσε ότι είναι «πολύ απογοητευμένος και ανήσυχος» μια ημέρα μετά το δημοψήφισμα της προσάρτησης της Κριμαίας στη Ρωσία κι εξέφρασε την ελπίδα για την επίτευξη μιας πολιτικής λύσης που θα περιλαμβάνει «το σεβασμό στην ενότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας».

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ ζήτησε από όλες τις πλευρές «να εντείνουν τις προσπάθειές τους και να εργαστούν με εποικοδομητικό τρόπο υπέρ μιας ειρηνικής λύσης» στην κρίση, προσέθεσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Στεφάν Ντουζαρίτς.

«Ο γενικός γραμματέας είναι πολύ απογοητευμένος και ανήσυχος βλέποντας ότι το δημοψήφισμα στην Κριμαία δεν έκανε τίποτα άλλο από το να επιδεινώσει την κατάσταση» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπός του.

«Μεγάλη φάρσα»

Από την πλευρά του ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ χαρακτήρισε το δημοψήφισμα «μεγάλη φάρσα» και κήρυξε επιστράτευση!

«Η Ρωσία προσπαθεί να καλύψει την επίθεσή της στην Κριμαία με μια μεγάλη φάρσα που αποκαλεί δημοψήφισμα, το οποίο ουδέποτε θα αναγνωριστεί ούτε από την Ουκρανία ούτε από τον πολιτισμένο κόσμο», δήλωσε ο Τουρτσίνοφ ενώπιον των βουλευτών του ουκρανικού κοινοβουλίου.

Ωστόσο, είναι σαφές ότι οι περισσότεροι κάτοικοι της Κριμαίας πανηγυρίζουν διότι ήθελαν να ενωθούν με την Ρωσία. Οι λόγοι είναι προφανείς και οικονομικοί.

Στην Ουκρανία ο μέσος μηνιαίος μισθός κυμαίνεται από 300-400 δολάρια, ενώ στην Ρωσία από 700-830 δολάρια! Επιπροσθέτως η Ουκρανική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει μειώσεις μισθών και συντάξεων τουλάχ��στον 30%!

Γκορμπατσόφ: Ο λαός της Κριμαίας διόρθωσε ένα λάθος- Επικρίνει τις κυρώσεις

O τελευταίος ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ χαιρέτισε την Δευτέρα το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Κριμαία και επέκρινε την ιδέα των χωρών της Δύσης να επιβάλουν κυρώσεις σε Ρώσους και Ουκρανούς αξιωματούχους.

«Αν και η Κριμαία την εποχή εκείνη είχε ενωθεί με την Ουκρανία σύμφωνα με τους σοβιετικούς νόμους χωρίς να έχει ζητηθεί η γνώμη του λαού (της), σήμερα ο λαός αυτός αποφάσισε να διορθώσει αυτό το λάθος. Πρέπει να το χαιρετίζουμε αυτό και όχι να ανακοινώνουμε κυρώσεις» δήλωσε ο Γκορμπατσόφ.