​«Η Δύση λέει πολλά, είναι υποχρεωμένη να κάνει το μίνιμουμ, αλλά φοβάται μήπως χρειαστεί να κάνει περισσότερα από όσα επιθυμεί», είπε ο Κ. Φίλης, καθηγητής διεθνών σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου για τις κυρώσεις που ανακοίνωσαν την Δευτέρα ΗΠΑ και ΕΕ εναντίον της Ρωσίας μετά από το δημοψήφισμα στην Κριμαία που αποφάσισε την απόσχιση της περιοχής από την Ουκρανία.

Όπως τόνισε ο κ. Φίλης, η Δύση δεν έχει βρει ακόμα τον τρόπο να μετριάσει τη Μόσχα και γνωρίζει καλά ότι ενδεχόμενες οικονομικές κυρώσεις θα ��υνεπάγονται ζημιά για τις ευρωπαϊκές οικονομίες. Πρόσθεσε μάλιστα μια πιθανή περιθωριοποίηση της Μόσχας δεν είναι προς όφελος ούτε της Ουάσινγκτον, ούτε των Βρυξελλών, αφού η Ρωσία είναι χρήσιμη για μια σειρά από θέματα διεθνούς ασφάλειας.

Ο κ. Φίλης καθησύχασε ότι η Ελλάδα είναι η λιγότερο εκτεθειμένη σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Μόσχα δεν θα κλείσει την στρόφιγγα της ενέργειας.

«Η χώρα μας δεν πρέπει να γίνει όμηρος της πιθανής επιδείνωσης των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας – Δύσης, δεδομένου ότι αναμένουμε ρωσικά κεφάλαια και αναμένουμε και ρωσική συμμετοχή στις ιδιωτικοποιήσεις, γεγονός που θα ανεβάσει το τίμημα», είπε.

Ο κ. Φίλης χαρακτήρισε τις κυρώσεις που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα σε βάρος της Μόσχας συμβολικές, ανέφερε όμως με βεβαιότητα ότι αναμένουμε κι έναν τρίτο γύρο κυρώσεων.

Όσον αφορά στην στάση ΗΠΑ και Γερμανίας απέναντι στη Ρωσία, ο Κ. Φίλης είπε:

«Θεωρώ ότι υπάρχει μια σημαντική διαφοροποίηση. Η μεν Αμερική μπορεί με μεγαλύτερη ευκολία να επιβάλει κυρώσεις διότι δεν πλήττεται η ίδια, κυρίως οικονομικά, η δε Γερμανία σκέφτεται πάρα πολύ σοβαρά τι σημαίνουν αυτές οι κυρώσεις και τι συνεπάγονται για τη δική της οικονομία λόγω της διασύνδεσης και αλληλεξάρτησης που έχει με τη ρωσική οικονομία», είπε.