​Πρώτη ανάρτηση: 17/03/2014, 16:31

Λίγες ώρες μετά από την απόφαση των πολιτών της Κριμαίας να ψηφίσουν υπέρ της απόσχισης της περιοχής από την Ουκρανία, ήρθε και η απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία αποφάσισε την επιβολή απαγόρευσης εισόδου στην Ευρώπη και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων σε περίπου 21 Ρώσους και Ουκρανούς αξιωματούχους.

Μάλιστα αξιωματούχοι της ΕΕ, προειδοποίησαν ότι μέσα στις επόμενες μέρες θα ακολουθήσουν και άλλες κυρώσεις, θέλοντας έτσι να στείλουν το δικό τους μήνυμα προς τη Ρωσία.

Τα ονόματα των 21 Ρώσων και Ουκρανών αξιωματούχων δεν ανακοινώθηκαν και όπως όλα δείχνουν αυτό θα γίνει όταν ξεκινήσει η εφαρμογή των μέτρων.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες, οι κυρώσεις των 28 υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, θα στραφούν και εναντίον αξιωματούχων που βρίσκονται πολύ κοντά στον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Άλλωστε οι ΗΠΑ, νωρίτερα, επέβαλαν μέτρα εναντίον 11 Ρώσων αξιωματούχων, ανάμεσά τους και στενοί συνεργάτες του ίδιου του Ρώσου πρόεδρου, όπως οι σύμβουλοί του, Βλάντσλαβ Σουρκόφ και Σεργκέι Γκλάζιεφ, αλλά και ο αναπληρωτής ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Ρογκόζιν.

Ανάμεσα στους Ουκρανούς, στους οποίους επιβάλλουν οι ΗΠΑ κυρώσεις είναι ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο πρωθυπουργός της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ, ο πρόεδρος της Βουλής της Κριμαίας Βλαντιμίρ Κονσταντίνοφ και ο Βίκτορ Μεντβένττσουκ, Ουκρανός επιχειρηματίας επικεφαλής του φιλορωσικού κινήματος «Ουκρανική Επιλογή».

Μπαράκ Ομπάμα: "Παράνομο το δημοψήφισμα στην Κριμαία"

"Παράνομο" χαρακτήρισε ο Αμερικανός πρόερος Μπαράκ Ομπάμα στο διάγγελμά του τη Δευτέρα, το δημοψήφισμα της Κριμαίας τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ έχουν προχωρήσει σε μέτρα απομόνωσης της Ρωσίας.

"Εάν η Ρωσία συνεχίσει, είμαστε έτοιμοι για περαιτέρω μέτρα. Συνεχίζουμε τη συνεργασία με τους ευρωπαίους εταίρους μας, και θα βρεθώ στην Ευρώπη την επόμενη εβδομάδα", είπε ο Ομπάμα.

Ο Μπαρ��κ Ομπάμα προειδοποίησε τη Μόσχα ότι περαιτέρω κλιμάκωση της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας της στην Κριμαία θα έχει σαν αποτέλεσμα την μεγαλύτερη απομόνωση της Ρωσίας, ενώ τόνισε ότι υπάρχει ακόμα περιθώριο διπλωματικής λύσης, αν αποσύρθούν τα ρωσικά στρατεύματα και ξεκινήσει διάλογος με το Κίεβο.