Πρώτη ανάρτηση: 17/03/2014 09:30

​Υπέρ της ένωσης της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας με τη Ρωσία τάχθηκε το 96,6% των ψηφισάντων στο δημοψήφισμα που διεξήχθη την Κυριακή, σύμφωνα με τα οριστικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε, μέσω twitter, ο φιλορώσος πρωθυπουργός Σεργκέι Αξιόνοφ.

«Οριστικά αποτελέσματα του δημοψηφίσματος 96,6% υπέρ!», έγραψε ο Αξιόνοφ.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, Μιχαήλ Μαλίσεφ, η επίσημη συμμετοχή έφτασε το 82,17% επί του συνολικού αριθμού των πολιτών της Κριμαίας.
Ο κ. Μαλίσεφ ανακοίνωσε ακόμη ότι η επιτροπή δεν δέχθηκε «κανένα παράπονο» για παρατυπίες κατά την διεξαγωγή της ψηφοφορίας.

Το κονοβούλιο της Κριμαίας αναμένεται να συνεδριάσει τις επόμενες ώρες για να εγκρίνει επισήμως την υποψηφιότητα της Κριμαίας για ένωση με τη Ρωσία.

Εν τω μεταξύ, ο αντιπρόεδρος της Δούμας Σεργκέι Νεβέροφ δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ, ότι η κάτω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου θα υιοθετήσει νομοθεσία η οποία θα επιτρέπει στην περιοχή της Κριμαίας να ενταχθεί στη Ρωσία «στο πολύ εγγύς μέλλον».

«Τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στην Κριμαία δείχνουν σαφώς πως οι κάτοικοι της Κριμαίας βλέπουν το μέλλον τους μόνον ως τμήμα της Ρωσίας», φέρεται να είπε ο κ. Νεβέροφ.

Διεθνείς αντιδράσεις-Δεν αναγνωρίζουν το αποτέλεσμα-Απειλεί ο Ομπάμα

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είπε στον ομόλογό του της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες απορρίπτουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην περιοχή Κριμαία της Ουκρανίας και προειδοποίησε ότι η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα.

«Αυτός (ο Ομπάμα), τόνισε ότι οι ενέργειες της Ρωσίας παραβίασαν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και ότι σε συντονισμό με τους ευρωπαίους εταίρους μας, είμαστε έτοιμοι να επιβάλουμε πρόσθετες κυρώσεις στη Ρωσία για τις ενέργειές της» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος

Ο Ομπάμα είπε στον Πούτιν η κρίση μπορεί ακόμη να επιλυθεί διπλωματικά, αλλά ανέφερε ότι ο ρωσικός στρατός θα πρέπει πρώτα να σταματήσει την «εισβολή» του στην Ουκρανία, σημείωσε επίσης η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Eντωμεταξύ, ο κινέζος υφυπουργός Εξωτερικών Λι Μπαοντόνγκ επανέλαβε την έκκληση του Πεκίνου για ηρεμία και αυτοσυγκράτηση στην Ουκρανία.

Ο Λι, μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν την επίσκεψη του προέδρου της χώρας σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, πρόσθεσε πως μια πολιτική διευθέτηση είναι ο μοναδικός τρόπος για να επιλυθεί η κρίση στην Ουκρανία.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δηλώνει ότι δεν αναγνωρίζει η κυβέρνηση της Ιαπωνίας, καλώντας τη Μόσχα να μην προχωρήσει σε προσάρτηση της χερσονήσου.

Στο ίδιο μήκος ��ύματος και ο Καναδάς με τον πρωθυπουργός του οποίου μίλησε για στρατό κατοχής στην Κριμαία.

«Το αποτέλεσμα δεν αντικατοπτρίζει τίποτα περισσότερο από το ρωσικό στρατιωτικό έλεγχο» ανέφερε ο Στίβεν Χάρπερ.