​Εν μέσω φραστικών «πυρών» προσέρχονται από τις 08:00 στις κάλπες οι κάτοικοι της Κριμαίας, προκειμένου να αποφασίσουν την ένωση ή μη της χώρας με την Ρωσία, ενώ ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας προειδοποίησε πως η Μόσχα θα προσπαθήσει να εισέλθει βαθύτερα στη χώρα του και να καταλάβει μεγαλύτερο έδαφος.

Το δημοψήφισμα θεωρείται μάλλον τυπικό: ήδη, η Ρωσία έχει καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος της Κριμαίας, ενώ οι κάτοικοι -το 60% των οποίων είναι ρωσικής καταγωγής- αναμένεται να στηρίξουν την ενσωμάτωση με τη Ρωσία.

1.jpeg

Οι κάλπες θα κλείσουν στις 20:00. Η κυβέρνηση της Κριμαίας ανακοίνωσε ότι θα δοθεί στη δημοσιότητα ένα exit poll, ενώ τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν την Δευτέρα.

Χώρες της Δύσης χαρακτηρίζουν το δημοψήφισμα παράνομο, δηλώνουν ότι δεν θα αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα και προειδοποιούν τη Ρωσία ότι θα υποστεί κυρώσεις εάν προχωρήσει στην ενσωμάτωση της Κριμαίας.

Η Μόσχα από την πλευρά της υποστηρίζει ότι οι κάτοικοι της περιοχής έχουν το δικαίωμα να αποφασίσουν εάν επιθυμούν να παραμείνουν στην Ουκρανία.

2.jpeg

«Είναι μια ιστορική στιγμή, όλοι θα χαρούν. Ξεκινά μια νέα εποχή», είπε ο πρωθυπουργός της Κριμαίας, Σεργκέι Αξιόνοφ, αφότου ψήφισε σε ένα εκλογικό τμήμα της Συμφερόπολης. Μάλιστα, εμφανίστηκε βέβαιος για ανεξαρτητοποίηση της Κριμαίας και ένταξή της στη Ρωσία, λέγοντας χαρακτηριστικά «απόψε θα γιορτάσουμε».

Την ίδια ώρα, τη θέση της Μόσχας ότι το δημοψήφισμα στην Κριμαία είναι σύμφωνο με το διεθνές δίκαιο, επανέλαβε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το Σάββατο με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζον Κέρι. Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, το τηλεφώνημα αποτελούσε συνέχεια των συνομιλιών που είχαν οι δύο υπουργοί την Παρασκευή στο Λονδίνο και έγινε με πρωτοβουλία της Ουάσιγκτον.