Ο ρωσικός κρατικός όμιλος εξοπλισμών Rostec υποστήριξε την Παρασκευή ότι ένα αμερικανικό κατασκοπευτικό, μη επανδρωμένο αεροσκάφος, αναχαιτίστηκε ενώ πετούσε σε μεγάλο υψόμετρο πάνω από την Κριμαία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, που πάντως αποσύρθηκε αργότερα, το μη επανδρωμένο αεροσκάφος MQ-5B πετούσε σε υψόμετρο περίπου 4.000 μέτρων, όταν διακόπηκε η επικοινωνία του με τους χειριστές εδάφους χάριν σε ένα σύστημα αυτοκινούμενων παρεμβολέων ραντάρ Avtobaza.

Το αεροσκάφος «κατέληξε ουσιαστικά ανέπαφο στα χέρια των δυνάμεων αυτοάμυνας» της Κριμαίας, σημείωνε η ανακοίνωση, υποστηρίζοντας ότι από τον αριθμό καταχώρισής του το MQ-5B ανήκε στην αμερικανική 66η Ταξιαρχία Αναγνώρισης που εδρεύει στη Βαυαρία.

Ο Rostec ανάρτησε στον ιστότοπό του μια φωτογραφία, η οποία ωστόσο έδειχνε ένα τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος οπλισμένο με δύο πυραύλους εν πτήσει, και όχι τα συντρίμμια του αεροσκάφους που φέρεται να αναχαιτίστηκε.

«Νόμιμο το δημοψήφισμα» για την Κριμαία λέει ο Πούτιν στον ΓΓ του ΟΗΕ

Ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, απέρριψε τις κατηγορίες της Δύσης ότι το δημοψήφισμα της Κυριακής στην Κριμαία για την ενσωμάτωση στη Ρωσία είναι παράνομο, ξεκαθαρίζοντας ότι η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί κανονικά.

Μάλιστα, σε επικοινωνία που είχε ο Πούτιν με τον ΓΓ του ΟΗΕ, ο ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε το δημοψήφισμα «νόμιμο», σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ καταδίκασε την Παρασκευή το σχεδιαζόμενο δημοψήφισμα, λέγοντας ότι θα αποτελέσει παραβίαση της διεθνούς νομοθεσίας και ότι στερείται νομιμότητας.

«Το αποκαλούμενο δημοψήφισμα στην ουκρανική αυτόνομη δημοκρατία της Κριμαίας που έχει σχεδιαστεί για τις 16 Μαρτίου θα αποτελέσει ευθεία παραβίαση του ουκρανικού Συντάγματος και της διεθνούς νομοθεσίας. Εάν πραγματοποιηθεί, δεν θα έχει κανένα νόμιμο αποτέλεσμα ή πολιτική νομιμότητα» είπε ο Ράσμουσεν σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά από συνάντηση με τους πρεσβευτές 50 χωρών, ανάμεσά τους και της Ρωσίας και της Ουκρανίας.