Από τις 15 μέχρι τις 19 Μαρτίου η Βαλένθια εκρήγνυται... σχεδόν κυριολεκτικά, στο Φεστιβάλ της Φωτιάς. Η ισπανική πόλη εδώ και τρεις αιώνες, κ��θε χρόνο, παραδίδεται στους εκκωφαντικούς ήχους και τα μοναδικά χρώματα τόνων πυροτεχνημάτων, συνεχίζοντας την παράδοση των Φάγιας... των εκπληκτικών γλυπτών αναπαραστάσεων, που κοσμούν της πλατείες της, μέχρι την τελευταία μέρα.


Το πιο... εκρηκτικά εντυπωσιακό στην πόλη, είναι οι "μασκλέτες", τα ημερήσια πυροτεχνήματα δηλαδή, που κάθε μεσημέρι "τρελαίνουν" τους χιλιάδες φανατικούς τους.

Πάνω από 22 χιλιόμετρα φιτιλιού και περίπου 1.250 κροτίδες ανάβουν, η φωτιά ταξιδεύει με 7 χλμ το δευτερόλεπτο ο καπνός καλύπτει τα πάντα στην πλατεία Αγιουταμέντε ενώ οι αλυσιδωτές εκρήξεις δημιουργούν ένα οστικό κύμα που γίνεται... γροθιά στο στομάχι!

Όλες οι συνοικίες της πόλης ανταγωνίζονται η μία την άλλη για το ποια ��α έχει τα εντυπωσιακότερα βεγγαλικά. Στους δρόμους παρελαύνουν τα νίνοτς, οι τεράστιες χάρτινες κούκλες, που σατιρίζουν τους... πάντες , μέχρι να παραδοθούν την τελευταία βραδιά στην... πυρά σε ένα μοναδικό υπερθέαμα που θυμίζει φλεγόμενη πόλη!