Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 88 ετών άφησε ο βετεράνος πολιτικός του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας, Τόνι Μπεν.
Ήταν γόνος της αριστοκρατίας αλλά έγινε ένας από τους πιο γνωστούς αριστερούς πολιτικούς της χώρας.

Ο Μπεν ήταν επί 50 χρόνια μέλος του κοινοβουλίου και επί 11 χρό��ια υπουργός. Μολονότι δίχασε στην κορύφωση της σταδιοδρομίας του, τα μετέπειτα χρόνια αγαπήθηκε από την κοινή γνώμη ως ένας πολιτικός που διατύπωνε ευθέως τη γνώμη του.

Σε δήλωσή τους, τα τέσσερα παιδιά του, ο Στίβεν, ο Χίλαρι, η Μελίσα και ο Τζόσουα, αναφέρουν πως ο Μπεν έφυγε γαλήνια νωρίς το πρωί της Παρασκευής στην κατοικία του στο δυτικό Λονδίνο έχοντας γύρω του την οικογένειά του, έπειτα από σοβαρή ασθένεια.

«Πάνω απ' όλα θα μας λείψει η αγάπη του που μας στήριξε σε όλη μας τη ζωή. Όμως μας παρηγορεί η ανάμνηση της μακράς και γεμάτης ζωής του, που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης, και είμαστε τόσο υπερήφανοι για την προσήλωσή του στο να βοηθάει τους άλλους, επιδιώκοντας να αλλάξει τον κόσμο προς το καλύτερο», αναφέρουν στη δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το BBC.

Εγκώμια από πολιτικούς όλων των πλευρών άρχισαν αμέσως να δημοσιοποιούνται για τον Τόνι Μπεν, ο πατέρας και ο παππούς του οποίου ήταν πολιτικοί και ένας γιος του, ο Χίλαρι Μπεν, ήταν υπουργός στην τελευταία κυβέρνηση των Εργατικών. Η εγγονή του, η Έμιλι ακολουθεί επίσης πολιτική σταδιοδρομία.

«Ο Τόνι Μπεν ήταν ένας υπέροχος συγγραφέας, ομιλητής και υπέρμαχος υποθέσεων. Δεν βαριόσουν ποτέ να τον ακούς, ακόμη κι αν διαφωνούσες μαζί του», έγραψε στο Twitter ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Ο ηγέτης των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ δήλωσε πως «θα μείνει στη μνήμη μας ως ένας υπέρμαχος των αδυνάτων, ένας σπουδαίος κοινοβουλευτικός κι ένας πολιτικός με πεποιθήσεις. Έλεγε τη γνώμη του και υποστήριζε τις αξίες του. Είτε συμφωνούσες μαζί του είτε διαφωνούσες μαζί του, όλοι ήξεραν πού στέκεται και τι υποστηρίζει».

Ο Τόνι Μπεν είχε εκλεγεί βουλευτής το Νοέμβριο του 1950 και είχε διατελέσει υπουργός υπό τους πρωθυπουργούς Χάρολντ Ουίλσον και Τζέιμς Κάλαχαν.