Πολλά αεροπορικά δυστυχήματα για πολύ καιρό αποτελούσαν μυστήριο. Εκατοντάδες άνθρωποι παρασύρθηκαν στο θάνατο. Δεν λείπουν και οι περιπτώσεις που τα αεροσκάφη καταρρίφθηκαν.

Παραμονές 15 Αύγουστου του 2005, Ελλάδα και Κύπρος βυθίζονται στο πένθος.

Οι 121 επιβάτες και πλήρωμα του Boeing 737 της εταιρείας Ήλιος που εκτελούσε την πτήση Λάρνακα - Πράγα πεθαίνουν από ασφυξία, λόγω απότομης αποσυμπίεσης της καμπίνας. Το αεροπλάνο κατέπεσε στην περιοχή του Γραμματικού.

Αρχικά υπήρξαν υποψίες για τρομοκρατική ενέργεια καθώς ο πιλότος στρατιωτικού αεροσκάφους είδε στο πιλοτήριο ένα άτομο.

Όπως αποδείχτηκε αργότερα ήταν ο ιπτάμενος φροντιστής Ανδρέας Προδρόμου που προσπάθησε χωρίς επιτυχία να ελέγξει το αεροσκάφος.

Κατάρριψη Κορεατικού αεροσκάφους

Το Boeing 747 της Korean Airlines κατερρίφθη από σοβιετικά μαχητικά αεροσκάφη δυτικά της νήσου Σαχαλίνης στην θάλασσα της Ιαπωνίας παρασύροντας στο θάνατο 269 ανθρώπους.

Το νοτιοκορεατικό αεροσκάφος την 1η Σεπτεμβρίου του 1983, ενώ η κατεύθυνσή του ήταν άλλη μπήκε άγνωστο γιατί στον εναέριο χώρο της Σοβιετικής Ένωσης.

Ο πιλότος του σοβιετικού μαχητικού εξαπέλυσε δύο πυραύλους αέρος - αέρος. Το αεροσκάφος εκτελούσε την πτήση Νέα Υόρκη Σεούλ. Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν και 22 παιδιά.

Κατάρριψη Ιρακινού αεροσκάφους

Συνολικά, 290 νεκροί ανάμεσά τους και 66 παιδιά ήταν ο τραγικός απολογισμός της κατάρριψης Ιρανικού επιβατικού αεροσκάφους από αμερικανικό καταδρομικό. Ήταν 3 Ιουλίου του 1988 το αεροσκάφος πετούσε προς το Ντουμπάι.

Το αμερικανικό καταδρομικό εκτόξευσε δύο ��υραύλους επιφάνειας - αέρος. Η κατάρριψη έγινε γιατί αμερικανοί αξιωματικοί θεώρησαν ότι το airbus Α 300 ήταν μαχητικό τύπου F-14


Μηχανική βλάβη

Ήταν 13 Φεβρουαρίου του 2009, οι 48 επιβαίνοντες του αεροσκάφους της εταιρείας continental airlines που πήγαινε από το Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϊ στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης βρήκαν τραγικό θάνατο, όταν κατέπεσε στο προάστιο Κλάρενς Σέντερ.

Συνετρίβη πάνω σε σπίτι. Ένας κάτοικος της περιοχής σκοτώθηκε επίσης. Το αεροσκάφος χάθηκε από τις οθόνες του ραντάρ πέντε λεπτά πριν από την προσγείωσή του. Το ενδεχόμενο της τρομοκρατικής ενέργειας αποκλείστηκε και αυτό που εξετάστηκε από την πρώτη στιγμή ήταν η μηχανική βλάβη.