Αγριεύουν τα πράγματα στην Ουκρανία, καθώς η κυβέρνηση κάνει ασκήσεις ετοιμότητας με πραγματικά πυρά, την ώρα που οι Ρώσοι οχυρώνονται και εκπαιδεύουν μισθοφόρους στην Κριμαία.
Ο έκπτωτος Γιανουκόβιτς δήλωσε ότι θα επιστρέψει και θα τιμωρήσει όσους προκάλεσαν την φυγή του, ενώ Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μιλούν ευθέως για νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας μετά το δημοψήφισμα της Κυριακής για την απόσχιση της Κριμαίας.


Την ίδια ώρα φιλοδυτικοί έδειραν άγρια βουλευτή που στηρίζει τον έκπτωτο πρόεδρο Γιανουκόβιτς ενώ το Κρεμλίνο κά��εσε τον υπουργό εξωτερικών των ΗΠΑ για διαβουλεύσεις στην Ρωσία. Όμως ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών απέρριψε ρωσική πρόταση για συνομιλίες με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, μέχρι η Μόσχα να ασχοληθεί με τις αμερικανικές προτάσεις για την ουκρανική κρίση.

Σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Σεργκέι Λαβρόφ, ο Τζον Κέρι είπε ότι η στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στην Κριμαία έκανε τυχόν διαπραγματεύσεις εξαιρετικά δύσκολες.


Έκλεισε για τις εμπορικές πτήσεις ο εναέριος χώρος της Κριμαίας

Σύμφωνα με τον απεσταλμένο του Star στην Κριμαία, Κώστας Καζακόπουλο, το αεροδρόμιο στη Σεβαστούπολη, έκλεισε σήμερα για όλες τις εμπορικές πτήσεις. Μάλιστα, απαγορεύτηκε η προσγείωση στη Συμφερόπολη ενός αεροπλάνου ��ου ερχόταν το πρωί από το Κίεβο, λόγω συνωστισμού στον εναέριο χώρο όπως τουλάχιστον επικαλέστηκε ο πύργος ελέγχου στον πιλότο και τον ανακατεύθυνε στην κοντινή Οδησσό. Ωστόσο με εντολή της εταιρείας το αεροσκάφος επέστρεψε στο Κίεβο. Επίσης δημοσιογράφοι που περίμεναν στο αεροδρόμιο ενημερώθηκαν πως επιτρέπονται μόνο οι πτήσεις από και προς τη Μόσχα ενώ όλες οι άλλες πτήσεις που ήταν στον πίνακα ανακοινώσεων ακυρώθηκαν.

Δεν υπάρχει επιλογή «Nyet» στο δημοψήφισμα της Κριμαίας

Το επίμαχο δημοψήφισμα της Κυριακής στην Κριμαία παρουσιάζεται από τις φιλορωσικές Αρχές ως ευκαιρία προς τους κατοίκους της χερσονήσου να αποφασίσουν δίκαια και ελεύθερα για το μέλλον τους. Στην πραγματικότητα όμως δεν υπάρχει καν η επιλογή του «όχι» στην ένωση με τη Ρωσία.

Οι ψηφοφόροι της Κριμαίας θα κληθούν να διαλέξουν μεταξύ δύο επιλογών στις κάλπες που στήνονται στις 16 Μαρτίου για το δημοψήφισμα που καταγγέλλεται ως παράνομο και αντισυνταγματικό από τη Δύση.

Βάσει του προσχεδίου του ψηφοδελτίου που αναρτήθηκε στο δικτυακό τόπο της τοπικής Βουλής, το πρώτο ερώτημα είναι: «Είστε υπέρ της επανένωσης της Κριμαίας με τη Ρωσία στο πλαίσιο της Ρωσικής Ομοσπονδίας;».

Και το δεύτερο: «Είστε υπέρ της αποκατάστασης του Συντάγματος του 1992 και του καθεστώτος της Κριμαίας ως μέλους της Ουκρανίας;»