​Όλο κ��ι πιο δυνατά ηχούν τα τύμπανα του πολέμου στην Κριμαία, καθώς πλησιάζει το δημοψήφισμα για την απόσχιση της περιοχής από την Ουκρανία. Οι Ρώσοι στρατιώτες είναι έτοιμοι για όλα και πραγματοποιούν οχυρωματικά έργα, αναχώματα, ενώ τεθωρακισμένα αναπτύσσονται κατά μήκος των συνόρων της περιοχής. Ανάλογες είναι οι προετοιμασίες και στον ουκρανικό στρατό.

Οι Ουκρανοί έχουν φτιάξει στα σύνορά τους συνοριακά φυλάκια, ενώ έχουν μετακινήσει και τεθωρακισμένα. Στην Κριμαία πάλι, οι ομάδες αυτοάμυνας έχουν δημιουργήσει οχυρωματικά έργα, έχουν φτάσει στο σημείο να σκάβουν χαρακώματα, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι δημιουργούν ακόμα και ναρκοπέδια.

Τα πάντα κρέμονται από μία κλωστή, απόδειξη το γεγονός ότι όπως αποκάλυψε το Κίεβο, ένα ουκρανικό αναγνωριστικό αεροσκάφος δέχθηκε πυρά από το έδαφος, χωρίς ευτυχώς να υπάρχουν τραυματίες.

Η Κριμαία προχωρά στη δημιουργία του δικού της στρατού, με 36 ακόμα εθελοντές να έχουν ορκιστεί να υπερασπιστούν τον λαό της Κριμαίας στην Συμφερόπολη, ενώπιον του φιλορώσου πρωθυπουργού Σεργκέι Αξιόνοφ.

Μέχρι σήμερα έχουν ορκιστεί 186 εθελοντές, ενώ ο Αξιόνοφ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι Ουκρανοί στρατιώτες που έχουν περικυκλωθεί μέσα στις βάσεις από Ρώσους και φιλορώσους στρατιώτες θα αφεθούν ελεύθεροι μετά το δημοψήφισμα να επιστρέψουν στη Ρωσία ή αν είναι πολίτες της Κριμαίας να δηλώσουν πίστη στην Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας.

Την ίδια ώρα οι φιλορωσικές δυνάμεις αποκτούν τον έλεγχο όλο και περισσότερων ουκρανικών βάσεων.

Η πολεμική προετοιμασία στην Κριμαία έχει προκαλέσει την έντονη ανησυχία στη διεθνή κοινότητα, με την Ουάσιγκτον να ζητά περισσότερες αποδείξεις από τη Ρωσία ότι είναι διατεθειμένη να προσέλθει στις συζητήσεις για επίλυση της κρίσης.

Έκκληση για αυτοσυγκράτηση έκανε και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, ζητώντας όλες οι πλευρές να δείξουν σεβασμό στην αρχή της ειρηνικής διευθέτησης των διαφορών.