​Συνάντηση με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ είχε η Γιούλια Τιμοσένκο στο περιθώριο της Διάσκεψης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Δουβλίνο. Μάλιστα η ηγέτιδα της ουκρανικής αντιπολίτευσης προειδοποίησε για τον κίνδυνο να ξεσπάσει ανταρτοπόλεμος στην Κριμαία, αν αυτή ενωθεί με την Ρωσία και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβάλει άμεσα κυρώσεις στην Μόσχα.

Όπως είπε η Γιούλια Τιμοσένκο, αν τελικά η Ρωσία προσαρτήσει την Κριμαία θα υπάρξουν μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι για ολόκληρη την περιοχή και επεσήμανε ότι τα μέχρι τώρα μέτρα που έχουν ληφθεί δεν είναι αποτελεσματικά.

«Τα μέτρα που έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ απ�� τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχουν φέρει εμφανή αποτελέσματα» είπε η ηγέτιδα της ουκρανικής αντιπολίτευσης συνοψίζοντας το μήνυμά της προς τη Μέρκελ.

«Αν αυτά τα μέτρα δεν φέρουν αποτελέσματα, μένουν δύο επιλογές: Να προχωρήσουν σε πιο ισχυρές κυρώσεις. Προτείνω μια σειρά μη βίαιων, οικονομικών μέτρων. Η εναλλακτική θα ήταν να παραδοθεί η Κριμαία στη Ρωσία», συνέχισε.

Η Τιμοσένκο υπογράμμισε επίσης τις μεγάλες ευθύνες που φέρουν ΗΠΑ και Βρετανία για την υπεράσπιση της Ουκρανίας, μιας και είναι οι εγγυήτριες δυνάμεις της εδαφικής της ακεραιότητας, βάσει του Μνημονίου της Βουδαπέστης του 1994.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι η Δύση δεν πρέπει να επιτρέψει την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ένωση της Κριμαίας με την Ρωσία, προειδοποιώντας για κλιμάκωση της έντασης.

«Οι άμεσες επιπτώσεις θα είναι ένας ανταρτοπόλεμος. Αυτό […] θα δημιουργούσε μια πραγματική εστία έντασης στη Μαύρη Θάλασσα. Αν επιτραπεί στον Πούτιν να χρησιμοποιήσει τέτοια στρατιωτικά μέσα στην περίπτωση της Κριμαίας, τότε πού θα σταματήσει; Ο Πούτιν θα πάει τόσο μακριά όσο του επιτρέψουν», είπε.