​Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε επίσημα αργά την Τετάρτη, ότι αποφάσισε να θέσει τη Γαλλία υπό «ενισχυμένη επιτήρηση», επικρίνοντας για άλλη μια φορά την έλλειψη ανταγωνιστικότητας της οικονομίας της και το υψηλό επίπεδο του χρέους της.

Η Επιτροπή θεωρεί ότι η Γαλλία αντιμετωπίζει πολυάριθμες μακροοικονομικές ανισορροπίες, οι οποίες δεν έχουν διορθωθεί με αποτέλεσμα να απαιτείται πλέον για τη γαλλική οικονομία το είδος της επιτήρησης η οποία εφαρμόζεται στην Ισπανία και στην Ιρλανδία.

Όσον αφορά το επίπεδο του γαλλικού δημοσίου χρέους, η Επιτροπή επισήμανε πως υπάρχει ο κίνδυνος η Γαλλία να βρεθεί «εκτεθειμένη σε αναταράξεις στις χρηματαγορές», κάτι το οποίο «θα είχε συνέπειες και στην πραγματική οικονομία».
Τα προβλήματα αυτά αποτελούν «βάρος» για την οικονομία της Γαλλίας αλλά και της ευρωζώνης συνολικά, προσέθεσε η Επιτροπή στις εκτιμήσεις της.

Η Γαλλία έχει «αρχίσει σημαντικές δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Δεν θα είναι εύκολες. Τα αποτελέσματα δεν θα είναι άμεσα. Αλλά είναι απολύτως απαραίτητα», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και επίτροπος αρμόδιος για Οικονομικά Θέματα Όλι Ρεν.