Την πραγματοπο��ηση απευθείας συνομιλιών πρότεινε αργά χθες ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νίκολας Μαδούρο στον αμερικανό ομόλογό του Μπάρακ Ομπάμα.
«Ζητώ να έχω έναν διάλογο μαζί σας προέδρε Ομπάμα. Δεχτείτε αυτή την πρόκληση και θα αρχίσουμε ένα διάλογο και θα βάλουμε την αλήθεια στο τραπέζι» τόνισε ενώπιον των ανταποκριτών ξένου Τύπου, δηλώνοντας επίσης έτοιμος να διορίσει νέο πρεσβευτή στις ΗΠΑ.
Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, πάντως, επέκρινε την «απαράδεκτη» χρήση βίας στη Βενεζουέλα κατά των διαδηλωτών, προσθέτοντας ότι «δεν φέρονται με τον τρόπο αυτό οι δημοκρατίες».
«Η λύση στα προβλήματα της Βενεζουέλας μπορεί να βρεθεί μόνο μέσω του διαλόγου με όλους του πολίτες, αρχίζοντας από την ελεύθερη ανταλλαγή απόψεων σε κλίμα αμοιβαίου σεβασμού», δήλωσε ο Κέρι καλώντας το Καράκας να απελευθερώσει τα φυλακισμένα μέλη της αντιπολίτευσης.
Συνεχίζονται οι αιματηρές διαδηλώσεις
Η Βενεζουέλα πλήττεται εδώ και τουλάχιστον 15 ημέρες από ένα κύμα φοιτητικών κινητοποιήσεων που άρχισε στην περιφέρεια και υποστηρίζεται από την αντιπολίτευση, με τους διαδηλωτές να διαμαρτύρονται για την έλλειψη ασφάλειας και την ακρίβεια.
Στις διαδηλώσεις εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, σχεδόν 140 τραυματίστηκαν, ενώ η αστυνομία προχώρησε σε εκατό συλλήψεις, σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό.
Την ίδια ώρα, για δεύτε��η φορά μέσα σε μια εβδομάδα, αναμένεται να πραγματοποιηθούν σήμερα στο Καράκας δύο κινητοποιήσεις: η αντιπολίτευση διαδηλώνει κατά των εκφοβισμών από ένοπλες οργανώσεις και σε απάντηση, η κυβέρνηση οργανώνει πορεία υποστήριξης των «γυναικών τσαβίστας».