​Πρώτη ανάρτηση: 18/02/2014, 17:38

Εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση στην Ουκρανία, με τον αριθμό των νεκρών να αυξάνεται συνεχώς. Τουλάχιστον 14 άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους, ανάμεσά τους και έξι αστυν��μικοί. Οι τραυματίες ξεπερνούν τους 100, ενώ σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία 39 αστυνομικοί φέρουν τραύματα από σφαίρες.

ukrania1.jpg

Σύμφωνα με το Associated Press, περίπου 500 άτομα έχουν καταλάβει το αστυνομικό τμήμα και το δημαρχείο του Κιέβου.Στο Προεδρικό Μέγαρο έφτασε επίσης και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Βιτάλη Κλίτσκο για να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς.

Το απόγευμα βρέθηκαν έξω από τον σταθμό του μετρό κοντά στην Πλατεία Ανεξαρτησίας οι σοροί δύο διαδηλωτών, ενώ σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της αστυνομίας, ένας από τους αστυνομικούς πυροβολήθηκε στο λαιμό κατά τη διάρκεια των επεισοδίων. Το μεσημέρι η αντιπολίτευση είχε ανακοινώσει τον θάνατο τριών ακόμα διαδηλωτών.

H αστυνομία πραγματοποιεί τεράστια επιχείρηση εναντίον της έδρας της αντιπολίτευσης στο κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας. Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων ακούγονται ισχυρές εκρήξεις, ενώ η αστυνομία χρησιμοποιεί αντλίες νερού και οβίδες κρότου - λάμψης εναντίον των διαδηλωτών.

_73071346_kiev_aptn.jpg

Περίπου 25.000 άτομα έχουν συγκεντρωθεί στην Πλατεία Ανεξαρτησίας αν και οι αρχές είχαν δώσει τελεσίγραφο στους διαδηλωτές να την εγκαταλείψουν μέχρι τις έξι το απόγευμα.

Στους δρόμους του Κιέβου στήθηκαν οδοφράγματα και φωτιές έχουν ξεσπάσει σε διάφορα σημεία.

Η ατμόσφαιρα στην ουκρανική πρωτεύουσα είναι εφιαλτική. Απόδειξη το γεγονός ότι ένας από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, ο Βιτάλη Κλίτσκο, έκανε έκκληση να απομακρυνθούν από την πλατεία Ανεξαρτησίας οι γυναίκες και τα παιδιά.

Έκκληση για τον τερματισμό της βίας απηύθυνε και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον, ενώ ο Λευκός Οίκος κάλεσε τον πρόεδρο της Ουκρανίας να βάλει τέλος στη βία.

ukrania2.jpg

«Για να αποκατασταθεί η ειρήνη και η σ��αθερότητα ζητούμε από τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς να ηρεμήσει αμέσως την κατάσταση, να βάλει τέλος στις συγκρούσεις στην πλατεία Ανεξαρτησίας (Μαϊντάν) και να ξαναρχίσει από σήμερα τον διάλογο με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης για να επιτευχθεί μια συμφωνία για το μέλλον της Ουκρανίας», δήλωσε εκπρόσωπος του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ ζήτησε αυτοσυγκράτηση και διάλογο, ενώ Γερμανία και Πολωνία κάλεσαν την ουκρανική κυβέρνηση να αποφύγει την χρήση βίας.

ukrania3.jpg

Την ίδια ώρα, η ακροδεξιά οργάνωση «Δεξιός Τομέας» είχε καλέσει τους οπαδούς της να πάρουν όπλα ��αι να κατέβουν στην Πλατεία Ανεξαρτησίας για να αντιταχθούν σε ενδεχόμενη επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας.

Οι εικόνες που κάνουν τον γύρο του κόσμου από το Κίεβο είναι συγκλονιστικές. Οι συγκρούσεις ανάμεσα στην αστυνομία και τους οπαδούς της αντιπολίτευσης ξεπερνούν κάθε βιαιότητα. Οι μεν διαδηλωτές δεν διστάζουν να πετάξουν βόμβες μολότωφ εναντίον των αστυνομικών, οι δε αστυνομικοί, χρησιμοποιούν πλαστικές σφαίρες και οβίδες κρότου – λάμψης.

ukranian4.jpg