Δεκτή έκανε ο πρόεδρος τη�� Ιταλίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, την παραίτηση του πρωθυπουργού Ενρίκο Λέτα.

Ο Λέτα έφθασε στο προεδρικό μέγαρο γύρω στις 13:00 (14:00 ώρα Ελλάδας), μερικές ώρες αργότερα από ό,τι αναμενόταν, αφού προήδρευσε ενός αποχαιρετιστήριου υπουργικού συμβουλίου.

«Πάω στο Κυρηνάλιο για να υποβάλω τις παραιτήσεις (των μελών της κυβέρνησης) στον Αρχηγό του Κράτους. Ευχαριστώ όλους όσοι με βοήθησαν. "Ζήσε την κάθε ημέρα σαν να είναι η τελευταία"», έγραψε ο Λέτα στον λογαριασμό του στο Twitter.

Ο γενικός γραμματέας της ιταλικής προεδρίας της Δημοκρατίας Ντονάτο Μάρα έκανε γνωστό ότι δεν θα χρειασθεί να παρουσιασθεί ο Λέτα ενώπιον του κοινοβουλίου για να επιβεβαιωθεί ότι πλέον δεν διαθέτει την πλειοψηφία.

Η ιταλική προεδρία θεωρεί ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα μπορέσουν να εκθέσουν τις απόψεις τους στη διάρκεια της συζήτησης στην Βουλή, για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην νέα κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται ότι η ιταλική αντιπολίτευση, η Φόρτσα Ιτάλια και το Κίνημα Πέντε Αστέρων, είχαν ζητήσει να μεταβεί η κυβέρνηση Λέτα στην Βουλή και στην γερουσία για να εξακριβωθεί αν χαίρει ακόμη της εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου.

Οι διαβουλεύσεις του ιταλού προέδρου με τα κόμματα θα ολοκληρωθούν αύριο και στην συνέχεια θα αναθέσει, πιθανότατα στον Ματέο Ρέντσι, την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.