​Έντονο ενδιαφέρον συνεχίζει να προκαλεί το μυστήριο της Ιεράς Σινδόνης με Ιταλούς επιστήμονες να έρχονται τώρα και να διατυπώνουν μια νέα θεωρεία.

Σύμφωνα με αυτήν λοιπόν, η αποτύπωση της εικόνας του Ιησού Χρηστού στο σάβανό του να οφείλεται σε έναν πολύ μεγάλο σεισμό, μεγέθους 8,2 Ρίχτερ, που σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους σημειώθηκε το 33 μ.Χ στην Ιερουσαλήμ, χρονολογία που συμπίπτει με εκείνη της σταύρωσης του.

Όπως υποστηρίζουν οι Ιταλοί επιστήμονες σε μελέτη που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο «Meccanica» η ακτινοβολία νετρονίων που απελευθερώθηκε από τον σεισμό, θα μπορούσε να είναι η αιτία που προκάλεσε την απεικόνιση του προσώπου και του σώματος του Ιησού στην Ιερά Σινδόνη.

Το 1988 για πρώτη φορά οι επιστήμονες είχαν διαπιστώσει ότι η ηλικία του σάβανου του Χριστού είναι 728 ετών. Πολλοί ερευνητές πάντως θεωρούν ότι η πραγματική της ηλικία είναι πολύ μεγαλύτερη και ότι η μέτρηση του ’88 ήταν λάθος εξαιτίας της ακτινοβολίας νετρονίων και της αλληλεπίδρασής της με τον πυρήνα άλλων ατόμων για τη δημιουργία νέων ισότοπων άνθρακα.

Μέχρι στιγμής πάντως κανείς δεν έχει καταφέρει να δώσει μια πειστική απάντηση. Οι Ιταλοί επιστήμονες θεωρούν πολύ πιθανόν η ακτινοβολία που οφείλεται στον σεισμό του 33 μ.Χ στην Ιερουσαλήμ σε αλληλεπίδραση με τους πυρήνες του αζώτου να συνδέεται με το απεικονιστικό αποτέλεσμα στην Ιερά Σινδόνη.