Προεδρικές εκλογές στα Σκόπια για τις 13 Απριλίου προκήρυξε ο πρόεδρος της Βουλής της ΠΓΔΜ. Τράικο Βελιάνοσκι .

Η θητεία του νυν Προέδρου της ΠΓΔΜ λήγει στις 12 Μαΐου.

Για να εκλεγεί κάποιος από τους υποψήφιους Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τον α΄ γύρο, πρέπει να λάβει ποσοστό άνω του 50% επί των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους. Σε διαφορετική περίπτωση ακολουθεί β΄ γύρος, σε δύο εβδομάδες, μεταξύ των δύο υποψηφίων που έλαβαν τα μεγαλύτερα ποσοστά στον α΄ γύρο.

Πρόεδρος στον β΄γύρο εκλέγεται αυτός που θα λάβει περισσότερες ψήφους, με την προϋπόθεση το ποσοστό συμμετοχής να ξεπεράσει το 40% επί των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους. Αν δεν ικανοποιηθεί αυτή η προϋπόθεση, τότε οι προεδρικές εκλογές ακυρώνονται και προκηρύσσονται νέες.

Μέχρι στιγμής κανένα κόμμα δεν έχει ορίσει υποψήφιο για τις προεδρικές εκλογές, κάτι που αναμένεται να γίνει τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με αναφορές του Τύπου των Σκοπίων, το κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι προσανατολίζεται να επιλέξει εκ νέου για υποψήφιό του τον σημερινό Πρόεδρο της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ. Σε μία τέτοια περίπτωση, ο κ. Ιβάνοφ προβάλλει ως το μεγ��λο «φαβορί» να επανεκλεγεί Πρόεδρος της ΠΓΔΜ.