Η ουκρανική αντιπολίτευση απέρριψε το βράδυ του Σαββάτου την ανέλπιστη προσφορά της κυβέρνησης να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.

«Δεν θα υποχωρήσουμε. Είμαστε ειρηνικοί άνθρωποι που υπερασπίζονται τα δικαιώματα και τις απαιτήσεις τους», δήλωσε ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής πυγμαχίας, Βιτάλι Κλίτσκο. Απευθυνόμενος στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στο κέντρο του Κιέβου, ο Κλίτσκο επέμεινε ότι πρέπει να διεξαχθούν εκλογές στην Ουκρανία μέσα στο 2014 προκειμένου να φύγει από την εξουσία ο νυν πρόεδρος, Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Γιανουκόβιτς είχε κάνει προσφορά στους ηγέτες της αντιπολίτευσης, Αρσένι Γιάτσενγιουκ και Βιτάλι Κλίτσκο, να αναλάβουν ο πρώτος πρωθυπουργός και ο δεύτερος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Ο Γιάτσενγιουκ δήλωσε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην πλατεία Ανεξαρτησίας (Μαϊντάν) ότι η αντιπολίτευση είναι έτοιμη να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας αλλά μόνο με σκοπό να οδηγήσει την Ουκρα��ία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Το κίνημα της αντιπολίτευσης δεν έχει τίποτα να φοβηθεί» σημείωσε και πρόσθεσε: «Δεν πιστεύουμε ούτε μία λέξη αυτών που βρίσκονται στην εξουσία».

Η ανακοίνωση του Σαββάτου ήρθε καθώς οι εντάσεις μεταξύ των ουκρανικών δυνάμεων ασφαλείας και των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων κλιμακώθηκαν. Συνολικά 4 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας των συγκρούσεων που ξέσπασαν την περασμένη εβδομάδα, κάτι που έχουν επιβεβαιώσει και αξιωματούχοι στον τομέα της υγείας.

Από την Βαρσοβία, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, καταδίκασε τη «χρήση βίας και βαρβαρότητας από τις ουκρανικές αρχές κατά των διαδηλωτών». Είπε ότι αποτελεί ευθύνη της ουκρανικής κυβέρνησης να επιδιώξει έναν «ουσιαστικό διάλογο με τους πολίτες και την αντιπολίτευση».

«Ο διάλογος αυτός μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν υπάρχει πολιτική βούληση ώστε να ξεπεραστεί η κρίση, ιδιαίτερα μέσα στην κυβέρνηση», είπε ο βαν Ρομπάι.