Την παραίτησή του από το αξίωμα του πρόεδρου του Δημοκρατικού Κόμματος στην Ιταλία υπέβαλε το απόγευμα της Τρίτης ο Τζάνι Κούπερλο μετά την σφοδρή αντιπαράθεση που είχε την Δευτέρα το βράδυ με τον νέο γραμματέα του κόμματος Ματέο Ρέντσι.

Αφορμή για την έντονη λογομαχία ήταν η πρόταση τροποποίησης του εκλογικού συστήματος που πρότεινε ο γραμματέας και ενέκρινε η ηγετική του ομάδα.

Ο Κούπερλο επέκρινε την πρόταση, υποστηρίζοντας ότι θα έπρεπε να προβλέπει την επαναφορά του σταυρού προτίμησης και ότι το ποσοστό προκειμένου να λαμβάνει μια συμμαχία πριμ εδρών θα πρέπει να είναι 40% και όχι 35% των ψήφων.

Ο Ρέντσι του απάτησε δηκτικά λέγοντας: «Με εκπλήσσει η θέση αυτή του προέδρου, αφού [ο ίδιος] δεν συμμετείχε στις εκλογές του περασμένου Φεβρουαρίου χάρη στην επιλογή των πολιτών, αλλά επειδή τον επέβαλε ο κομματικός μηχανισμός».

Στην επιστολή της παραίτησής του ο Κούπερλο έγραψε: «Παραιτούμαι διότι με εκπλήσσει μια αντίληψη του κόμματος και της εσωτερικής αντιπαράθεσης η οποία δεν μπορεί να οδηγηθεί προς την απάλειψη κάθε διαφοράς, στην σκέψη και στην γλώσσα που χρησιμοποιείται».