Πρώτη ανάρτηση: 18/01/2014 00:50​

Εντολή με την οποία απαγορεύεται στις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ να κατασκοπεύουν τους ηγέτες φιλικών και συμμαχικών χωρών έδωσε ο Μπαράκ Ομπάμα, όπως δήλωσε ο ίδιος μετά τον σάλο που ξέσπασε με τις παρακολουθήσεις διαφόρων αρχηγών κρατών, μεταξύ των οποίων η Άνγκελα Μέρκελ.

«Εάν θέλω να μάθω κάτι θα τους τηλεφωνώ προσωπικά», είπε σε ομιλία του ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος τόνισε πως οι αμερικανικές υπηρεσίες έχουν αποτρέψει στο παρελθόν τρομοκρατικές επιθέσεις τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο εξωτερικό.

Ο κ. Ομπάμα σημείωσε ότι θα επεκτείνει την προστασία η οποία επιφυλάσσεται στους Αμερικανούς και σε πολίτες άλλων χωρών, των οποίων δεδομένα φθάνουν στα χέρια των αμερικανικών υπηρεσιών, ενώ ανακοίνωσε περιορισμούς στη χρήση δεδομένων από την NSA.

Μεταξύ άλλων, θα τεθούν περιορισμοί στη συλλογή δεδομένων από τηλεφωνικές επικοινωνίες, ενώ η NSA θα χρειάζεται δικαστική έγκριση για να έχει πρόσβαση στις πληροφορίες που φυλάει για τις τηλεφωνικές κλήσεις. Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε σχετικές προτάσεις από τις υπηρεσίες πληροφοριών και τον υπουργό Δικαιοσύνης εντός 60 ημερών.

Χαιρετίζουν Κομισιόν και Βερολίνο

Η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βίβιαν Ρέντινγκ, δήλωσε ότι η δέσμευση που ανέλαβε ο πρόεδρος των ΗΠΑ είναι «ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», ενώ πρόσθεσε «περιμένω να δω αυτές τις δεσμεύσεις να συγκεκριμενοποιηθούν με νόμους», τονίζοντας ότι οι Βρυξέλλες θέλουν την προστασία των δεδομένων.

Τις ανακοινώσεις χαιρέτισε και η γερμανική κυβέρνηση, με τον εκπρόσωπό της, Στέφεν Ζάιμπερτ, να αναφέρει ότι η συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών συμμαχικών χωρών είναι «προς το κοινό συμφέρον» και ότι το Βερολίνο θα ήθελε την παρούσα στιγμή να «εξετάσει πιο αναλυτικά και με μεγαλύτερη ακρίβεια» τις ανακοινώσεις Ομπάμα.