Απαγορεύει πλέον το κάπνισμα στους δημόσιους υπαλλήλους της Κίνας το Κρατικό Συμβούλιο της αχανούς χώρας! Σύμφωνα με την οδηγία που εξέδωσε και την οποία μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Xinhua, οι δημόσιοι υπάλληλοι στην Κίνα δεν θα μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν δημόσιο χρήμα για να αγοράσουν τσιγάρα ή να καπνίζουν σε δημόσιες υπηρεσίες,

Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η κινεζική πόλη Zhangjiakou στην οποία εδρεύει ένα εργοστάσιο τσιγάρων, το οποίο, διοικείται από κρατική εταιρεία και το οποίο βγάζει τσιγάρα με εξαιρετικά καλή φήμη για την ποιότητά τους, με την επωνυμία Zuanshi «Diamond», ενώ προς τιμήν της καπνοβιομηχανίας έχουν πάρει το όνομά της δρόμοι και δημόσια μνημεία της Zhangjiakou.

Παρά τη στενή σύνδεση της καπνοβιομηχανίας με την τοπική κυβέρνηση, οι αξιωματούχοι της Zhangjiakou απαγορεύεται πλέον να καπνίζουν σε δημόσιους χώρους. Όπως αναφέρεται στη σχετική οδηγία οι υπάλληλοι που καπνίζουν «όχι μόνο θέτουν σε κίνδυνο το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, αλλά αμαυρώνουν και την εικόνα του Κομμουνιστικού Κόμματος και των κρατικών υπηρεσιών!

Το κάπνισμα ανακοινώθηκε ότι θα απαγορευτεί μέσα στα σχολεία, τα νοσοκομεία και τους χώρους άθλησης για τους δημοσίους υπαλλήλους, μαζί με τις πωλήσεις καπνού και τη διαφήμιση των τσιγάρων μέσα σε κυβερνητικά κτίρια. Η οδηγία καθιερώνει επίσης προβολή αντικαπνιστικών πινακίδων μέσα στις κυβερνητικές αίθουσες συνεδριάσεων, τις καφετέριες, αλλά και τις… τουαλέτες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η καπνοβιομηχανία της Κίνας παράγει ετησίως περισσότερα από 2,3 τρισεκατομμύρια τσιγάρα, τα οποία αποτελούν το 40% του παγκόσμιου συνόλου.